20.04.2024

Biserica germană din Malcoci | monument arhitectural impresionant lăsat în paragină

Discover Romania! Mergînd pe drumurile din Dobrogea de nord, după ce ieși din Tulcea înspre Murighiol, la doar 9 km, am dat de satul Malcoci.

Undeva în centrul satului mi-a atras atenția o turlă de biserică care nu avea legătură cu arhitectura din Dobrogea, așa că am oprit mașina în fața bisericii germane din Malcoci. O bijuterie arhitecturală realizată în mica localitate înființată de 25 de familii de germani în anul 1843.

Malcoci a fost primul sat german întemeiat de coloniștii ajunși în Dobrogea în anul 1843, când regiunea se afla sub stăpânire otomană. Germanii care s-au stabilit în Dobrogea au venit din sudul Rusiei, unde Ecaterina a II-a i-a invitat să emigreze, încă din 1763, pentru a lucra pământul în Rusia. Deoarece nu s-au bucurat de privilegiile promise de conducerea țaristă, etnicii germani au emigrat din nou și au ajuns până în sudul Dobrogei, unde au înființat colonii în numeroase localități.

Biserica a fost construită în anul 1890, iar turnul-clopotniță a fost adăugat în 1902. Rămasă fără enoriași și fără fonduri, acum este din păcate o altă ruină frumoasă de pe teritoriul României.

#tripsphotomore #ruins #abandonedplaces

Marian Mocanu – Trips, Photo & More/www.MarianMocanu.ro

De la stomatologie la Smokăreală și barbeque cu Maki

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857