Deseori mă abat de la drumul principal când călătoresc, mai ales când sunt cu autorulota, nu am grija cazării. În episodul de azi al călătoriei mele veți vedea Hoghilag-ul.
Pe drumul dintre Mediaș către Sighișoara am văzut un turn cu ceas la o biserică evanghelică și am zis că vreau să ajung acolo, așa că după un kilometru am virat la stânga către Hoghilag, așa se numește localitatea cu pricina. La intrare în localitate stă scris: „Hoghilag – tărâmul tuberozelor”. Evident că a crescut curiozitatea să aflu mai multe. Am parcat în fața Bisericii Evanghelice care era închisă. Vis-a-vis, un domn mai în vârstă. I-am spus că aș vrea să văd biserica și după un scurt telefon, m-am trezit cu domnul primar Nicu Lazăr în persoană. Au urmat aproape 4 ore de informații și vizitat zona, care la prima vedere nu spunea mare lucru. Așa am văzut satul Prod, Dara’s camping, plantațiile de tuberoze, Biserica Armenească din Dumbrăveni sau Bistroteca Baum – un restaurant cum rar am văzut în România. A fost o experiență fantastică și cu siguranță voi reveni la Hoghilag. Mulțumesc domnului primar Nicu Lazăr pentru ajutorul acordat realizării acestei emisiuni, un primar care înțelege potențialul turistic al zonei și chiar face eforturi să atragă turiști în zonă.
Hoghilag este o localitatea din județul Sibiu, situat la 80 km de municipiul Sibiu și la 2 km de orașul Dumbrăveni. Cea mai veche atestare documentară a localității este într-un document din 1335, care se referă la un preot, pe nume Johannes, din Archidiaconatul Târnavei. Localitatea obținea, la mijlocul secolului al XIV-lea, statutul de sat liber pe Pământul Crăiesc în Scaunul Sighișoara. În jurul anului 1900 mare parte din locuitorii sași au emigrat în SUA, în special pentru a lucra în oțelăriile și fabricile de mezeluri din Chicago și Detroit.
Biserica evanghelică din Hoghilag este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul localității Hoghilag iar ansamblul este format din două monumente: Biserica Evanghelică și Turnul-clopotniță.
Biserica Armeano – Catolică din Dumbraveni se află în piața principală a acestui oraș și este monument istoric. A fost construitș din banii dași de către armenii stabiliți la sfârșitul secolului al XVII-lea în această localitate. Biserica e construită în stil baroc pur din piatră de granit și din cărămidă. Lucrările au fost conduse de maeștrii constructori Chindea Francisc și Ibeslach Anton.
Marian Mocanu – Trips, Photo & More/www.MarianMocanu.ro