19.05.2024

Despre sistemele fotovoltaice folosite la rulote și autorulote

În periplul meu prin țară, am ajuns la Cluj-Napoca pentru a realiza o serie de materiale foto-video, unele comerciale (pentru firme), altele de informare pentru rulotiștii și camperiștii din România.

La sediul XGO Autorulote din Cluj-Napoca, am realizat o serie de materiale cu Cosmin Man, director tehnic. În primul episod, Cosmin Man ne explică ce reprezintă și din ce este compus un sistem fotovoltaic.

Ce este un sistem fotovoltaic?

Este un sistem compus din mai multe componente care ne încarcă o baterie și astfel ne asigură o autonomie din punct de vedere al energiei electrice. Sistemul fotovoltaic este alcătuit din panoul solar, regulator de încărcare, baterie și diverse accesorii cum ar fi piesele pentru străpungerea acoperișului, cablaje, siguranțe etc.

Un sistem solar pentru o autorulota are un voltaj nominal de 12 V, există și sisteme de 24 V, de 48 V, dar noi în aplicațiile noastre îl folosim pe cel la 12 V pentru că și sistemele de pe autorulotă sunt la 12 V, încărcarea de la alternatorul mașini la 12 V și atunci și noi mergem pe această valoare.

Panourile se fixează pe autorulotă sau pot fi mobile. Se recomandă instalarea pe autorulotă pentru că din punct de vedere al securității, este lipit practic de rulotă, nu poate să ți-l ia nimeni atât de ușor și este mult mai comod. Există clienți care preferă să aibă panoul solar mobil, cu cablu mai lung și să pună rulota la umbră. Aici este o chestiune de preferințe. Noi preferăm să montăm un aparat de aer condiționat și să ținem panoul sus chiar dacă rulota stă în soare.

Ce este de fapt un panou fotovoltaic?

Panoul fotovoltaic sunt o serie de celule, 36 de celule mai exact, legate în serie care au proprietatea că atunci când lumina cade pe ele generează curent electric. Cu cât lumina este mai puternică cu atât curentul generat este mai mare. De ce le spunem fotovoltaice, pentru că ele generează acest curent la lumină dar nu este neapărat nevoie de soare să genereze curent. Bineînțeles când este soare și și radiația solară și luminozitatea este mai mare, atunci sunt mai eficiente. În momentul în care umbrim una din celule cantitatea de curent generată de panou scade pentru că ele sunt legate în serie. Practic puterea panoului este dată de cea mai slabă celulă din această serie.

Dacă majoritatea au capacitate de 100% și avem o celulă care din diverse motive are capacitatea de 60%, atunci tot panoul va genera maxim 60% din cât ar putea el să genereze.  Acest aspect este important pentru că dacă parcăm într-o zonă cu umbră, cu copaci etc și o parte din panou este umbrită, cantitatea de curent pe care acesta o generează scade.

Celulele sunt de două tipuri: monocristaline și policristaline.

Celulele monocristaline sunt tăiate dintr-un singur cristal din acest material iar celulele policristaline sunt formate din mai multe bucățele din acest material, care de obicei rezultă din fabricarea celulelor monocristaline. Proprietățile lor sunt diferite. Ambele generează curent atunci când cade lumina pe ele, cele monocristaline sunt mai eficiente pe timp înnorat și în condiții de iluminare mai slabe, iar cele policristaline sunt mai eficiente în condiții de temperaturi mari și la lumină puternică.

De ce este important acest lucru pentru noi? Cu rulota sau autorulota ai nevoie de curent seara, dimineața și peste noapte și dacă ai prins mai multe zile cu nori, un panou monocristalin te va avantaja pentru că generează mai mult curent decât panoul policristalin. Există și o diferență de cost între ele bineînțeles, un panou monocristalin va fi mai scump întotdeauna decât un panou policristalin, dar din punctul nostru de vedere diferența merită. Foarte important la aceste panouri este să ținem cont de specificațiile tehnice de pe spatele panoului. Parametrii tehnici care ne interesează la un panou solar fotovoltaic sunt următoarii: puterea maximă – aici avem un panou de 140 W. În condiții ideale poate să genereze 140 W. Ce înseamnă condiții ideale? Înseamnă lumină cat mai multă și temperatură cat mai scăzută. De aceea un panou solar va fi cel mai eficient iarna,pe ger. Sunt acele zile de iarnă în care este senin, este soare, dar este ger! Atunci panourile au eficiență maximă.

După aceea avem curentul de circuit deschis, asta înseamnă că dacă pun un multimetru pe plusul și minusul de la panou, atât trebuie să îmi genereze sau o valoare apropiată. Aici avem Max Power Voltage – ăsta este curentul nominal, adică curentul pe care el îl dă în condiții de utilizare reale, nu măsurătoare fără nici un consumator. Alt indicator important este curentul de scurtcircuit. În cazul acestui panou el este de 7,75 A. De ce ne interesează această valoare? Trebuie să combinăm regulatorul de încărcare cu panoul fotovoltaic și ca să le combinăm trebuie să știm câți amperi poate să scoată acest panou. În cazul de față el scoate 7,75 A maxim, ăsta e curentul de scurtcircuit, curentul maxim în condiții de utilizare din viața reală este 7,27 A. Și dacă ne uităm la parametri acestui regulator solar aici ne spune: curent de scurtcircuit maxim al panoului 12 A adică aceste regulator poate să preia fără probleme curentul de la acest panou sau chiar de la unu mai mare, dar dacă în schimb am avea aici 5 A în loc de 12 A există riscul ca acest regulator de încărcare să se ardă pentru că primește un curent mult peste capacitatea lui de gestiune.

În episoadele următoare vom afla informații despre regulatoarele de încărcare, despre baterii și nu în ultimul rând despre butelii. Așa că vă aștept să vă abonați la canalul de YouTube, iar dacă v-a plăcut, să distribuiți mai departe!

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Un grătar multifuncțional – CADAC Safari Chef 2, util la autorulotă

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857