19.05.2024

Notre-Dame sau Notre Drame cum spune Libération

Doar amintirile ne mai rămân în acest moment, după tragedia din Paris.

Catedrala Notre-Dame din Paris, construită între secolele al XII-lea și al XIV-lea pe île de la Cité, în inima Parisului, fusese restaurată în secolul al XIX-lea.

De mai multe luni, monumentul tocmai beneficia de importante lucrări, îndeosebi de curățarea exteriorului, înnegrit de poluare. Statul finanțase cu suma de 2,5 de milioane de euro restaurarea turnului-fleșă, sumă pe care Monseniorul Patrick Chauvet, rector al catedralei, o apreciase insuficientă pentru acoperirea mulțimii lucrărilor de renovare.

Incendiul s-a declarat la începutul Săptămânii Mari, din Biserica Romano-Catolică. Sinistrul a început la 15 aprilie 2019, spre orele 18 și 50 de minute. A avut originea în acoperiș, la baza turnului-fleșă, operă a arhitectului Viollet-le-Duc, constituit din 500 de tone de lemn și 250 de tone de plumb, care era deasupra transeptului având înălțimea de 93 de metri. Flăcările au distrus șarpanta, cea mai veche din Paris, făcută din 1.300 de stejari, adică 21 de hectare de pădure.

Sursa: wikipedia

foto: Marian Mocanu
foto: Marian Mocanu
foto: Marian Mocanu
foto: Marian Mocanu
foto: Marian Mocanu
foto: Marian Mocanu
foto: Marian Mocanu

Text: VANgabond

Ziua Cucilor, origini Tracice, Brănești 2018

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857