21.07.2024

Plimbare prin satele mai puțin turistice ale României

Sâmbătă 4 ianuarie, împreună cu câțiva prieteni și cu Călăuza offroad, am ieșit la o plimbare cu mașinile 4×4 prin satele mai puțin turistice din județul Prahova

Vineri primesc un telefon de la George dacă vreau să merg într-o tură lejeră prin satele din Prahova. Am zis prezent iar duminică, împreună cu prietenul Bogdan ne-am prezentat la ora 8:30 în parcarea Metro Ploiești. După ce au sosit și restul echipajelor (am fost 5 mașini inițial, dar la un moment dat un coleg a trebuit să se întoarcă acasă), am urcat în mașini și am pornit la drum.

Prima oprire a fost la un Gorun – declarat monument al naturii, care este atestat documentar 1490. Gorunul se află în imediata apropiere a localității Goruna din județul Prahova.

După o pauză de 15 minute la gorun, am plecat mai departe pe drumuri forestiere, am trecut pe lângă multe sonde de petrol.

Trecând prin albii de râuri am ajuns în Buștenari.  Am făcut o mică pauză pentru verificarea traseului de către Călăuza offroad și am profitat de ocazie – am luat aparatul foto și am fugit să fotografiez doi cai care se jucau. Povestea cailor aici. După ce am cotit din scurt, am intrat pe o pantă destul de îngustă și abruptă unde diferențialul și-a arătat capacitățile. La un momendat am început să vedem case din ce în ce mai răsfirate și multe din ele părăsite. Așa am ajuns într-o poiană de vis – cred că primăvara este un paradis aici. George, călăuza noastră, a denumit-o „sufrageria” lui. În video se vede panorama filmată din dronă… Așa că am descălecat în sufrageria lui George. Un ansamblu de doua locuințe cu anexa stau liniștite, uitate de lume, gata să se prăbușească la primul vânt mai puternic. Am scos din portbagaje masa și scaunele de camping și ne-am pregătit de mâncat, ne încerca puțin foamea după un traseu așa frumos. Fiecare am pus pe masă ce am adus de acasă, George a adus niște cârnați de pleșcoi și ne-am pus la masă. Soarele încălzea atmosfera și ne îmbia la somn. Cafeaua a mers de minune în aerul curat de deal, cu aromele de tutun scoțian ale lui Spiros. Liniștea, soarele, peisajul, oamenii, atmosfera, totul a fost perfect în acea zi. Aș fi stat o săptămână. Cu siguranță voi reveni și în alte perioade ale anului. Bateriile au fost încărcate la maximum. Din păcate, cum am zis multe case sunt părăsite în zonă. Am intrat în cele două case și vedeam priveliștea… un sentiment de liniște dar și de tristețe m-a trecut cât am stat în cele două case. Am plecat cu gândul la acel loc minunat în care vreau să revin. La întoarcere am încercat să evităm pe cât de mult am putut șoselele principale sau autostrada. Am reușit, pe autostradă am intrat doar 30 de km din cei 340 de km parcurși sâmbătă.

Am parcurs 340 de km în 8:40 ore din care 6 ore în mișcare, restul fiind pauzele. Viteza maximă a fost de 109 km/h iar media a ieșit de 30 km/h per total.

Puteți vedea filmari din traseu, gorun și „sufragerie” în video. Filmările din mașină sunt realizate de copilotul meu, Bogdan.

Text&foto&drona: VANgabond

Video: Bogdan Constantinoiu

Poveste cu cai

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857