04.10.2023

VANgabond în tură off-road la Masivul Penteleu

VANgabond în tură 4×4 cu Călăuza offroad la Masivul Penteleu, în munții Buzăului

Totul a pornit de la un telefon pe care l-am primit de la George, un împătimit al turelor off-road și un fan al mărcii Land Rover Discovery. El are proiectul – Călăuza Offroad – și călătorește în România prin munți, pe cărări mai puțin bătute de turiști.

Așadar, mă sună să mă întrebe dacă vreau să merg a doua zi într-o tură de recunoaștere pentru 100Trucks, în Munții Buzăului, la Masivul Penteleu. Eu, VANgabond cum sunt, imediat am zis da, așa că a doua zi dimineață la ora 7 eram în stradă așteptându-l pe George.

La ora 8 dimineața eram la Academia Titi Aur pentru a lua Duster-ul de la 100Tracks. Am pornit la drum, cu George la volan, spre Bozioru – o localitate care se află în partea central-nordică a județului, în Subcarpații Curburii, în valea râului Bălăneasa și pe dealurile din jurul lor.

De la Bozioru am făcut schimb de locuri, am trecut eu la volan și nu am coborât decât acasă, în București. Pentru mine a fost prima experiență off-road așa lungă. Am mai condus anul trecut dar pe porțiuni mai mici. 

Primul popas l-am făcut la unul din multele izvoare naturale aflate pe traseu, ne-am hidratat cu apă proaspăta de izvor de munte, am admirat priveliștea superbă și am ascultat câteva triluri de păsări, vesele că a venit primăvara.

După ce am făcut câteva fotografii, am pornit mai departe către Gura Teghii, Varlaam și spre Masivul Penteleu.

Aria Protejată Penteleu are o suprafaţă de 11.268 ha, este localizată în judeţul Buzău, pe raza administrativ-teritorială a localităţii Gura Teghii. Am oprit la marginea Ariei Protejate, unde am găsit zăpadă!

Ghiocei și zăpadă pe Penteleu
Duster-ul

La marginea Ariei Protejate Penteleu am oprit Duster-ul și am mâncat de prânz, pe niște bușteni, rustic, tradițional, natural – ca în tinerețe când mergeam cu cortul pe munte.

Masa de prânz în natură

În timp ce George căuta semnal la telefon, eu „culegeam” flori pentru doamne și domnițe! 🙂

George – official

Pe drumul de întoarcere am avut parte de un apus superb, printre linia copacilor de la orizont am vazut soarele apunând, încununând o zi minunată, cu aventură, munți, liniște, peisaje mirifice, cătunuri uitate de lume, ghiocei și adrenalină.

Călătoriile VANgabond continuă!

Text & foto: VANgabond

Școala de șoferi te ajută să iei permisul, nu să conduci

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857