21.07.2024

Verificați documentele și actele înainte de plecare

Verificați periodic actele de indentitate, buletin, permis de conducere, pașaport etc. mai ales înainte de plecare

După cum știți, am fost plecat la Stuttgart la cea mai mare expoziție de vacanțe, autorulote, rulote, camioane overland etc, cam orice ține de turism, de petrecerea timpului liber.

Dar nu despre expoziție vreau să povestesc aici, ci despre faptul ca permisul meu de conducere era expirat!

Cu câteva zile înainte de a pleca am început să verific echipamentele cât și documentele personale pentru că aveam de făcut aproximativ 3500 de km până la Stuttgart și înapoi. Am ajuns la permisul auto și am constatat că expirase cu o zi în urmă. Am intrat pe internet să văd ce acte îmi trebuiesc și în cât timp îl pot obține.

Pentru preschimbare permis auto categoria B, trebuie:

  • taxa = 68 lei (am plătit la CEC, luni 6 ianuarie)
  • fisă medicală = 135 lei (am făcut programare luni, 6 ianuarie, la ora 18:00 iar la 18:30 aveam deja fișa medicală în mână). Clinica este pe lângă Biserica Armenească, dar se poate face și vis-a-vis de DRPCIV – cost 200 lei sau la alte clinici.
  • copie după cartea de identitate
  • marți, 7 ianuarie, m-am prezentat la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Șoseaua Pipera 49, fără programare. Se poate face programere online pentru cine vrea. La automat îți eliberează un număr de ordine pe care scria câte persoane sunt înaintea ta. În cazul meu erau 3 persoane – a durat maxim 5 minute până am ajuns în fața ghișeului, unde o domniță drăguță mi-a făcut fotografia pentru permis. Noul permis auto era gata în două ore, dar am preferat să vin a doua zi, miercuri, 8 ianuarie, de dimineață să îl ridic. A doua zi, la ghișeul de unde se eliberau noile permise, erau 2 persoane în fața mea. După nici 2 minute aveam noul permis în mână.

Acum nu știu dacă am avut eu noroc sau s-a schimbat ceva la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, dar cert este că a mers foarte repede și ușor. Cred că e un semn bun!

Așa am putut pleca în liniște la CMT Stuttgart. Verificați actele și documentele de călătorie înainte de a pleca la drum.

Text: VANgabond

Un articol pe aceeași tema aici:

Verificați perioada de valabilitate a actelor

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857