23.06.2024

Alan Heath – vanlife content creator YouTube

La CMT 2020 în Stuttgart l-am întâlnit pe Alan Heath – publisher la motorhomefulltime.com, are un canal de YouTube despre vanlife, călătorește tot timpul în Europa în motorhome.

Invitatul de azi al emisiunii este Alan Heath, youtuber apreciat în industria caravaningului din Europa, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

– M-am născut în Marea Britanie și am avut o cariera variată până în acest moment, am facut diverse lucruri, am fost în armata britanică, am condus diverse companii, am condus o companie turistică, am fost implicat în publicații de afaceri și cum acestea aveau legatură cu imobiliarele, m-am implicat în dezvoltarea pieții imobiliare. Din 2011 mi-am cumpărat o autorulotă, am început să locuiesc în ea și am început să postez pe youtube aspecte legate de viața în autorulotă, iar din 2014 am început sa fac mai multe filme pe acest subiect.

Am călătorit foarte mult prin Europa, mai întâi când am fost implicat în activitatea editorială, am participat la târguri în Germania, Italia, Franța și alte țări cum ar fi Polonia și Marea Britanie, dar de cand locuiesc în autorulotă, merg mai mult prin Polonia, Germania, Austria, Elvetia și Italia, acolo îmi petrec timpul mai mult sau mai puțin.

Cum este o astfel de viață în autorulotă tot timpul?

– Într-un fel, nu sunt liber în totalitate, trebuie să clarific acest lucru, pentru că deși există această ideologie despre viața în autorulotă, că oamenii pot să călătorească și să meargă acolo unde vor, cred că în primul rând pentru oamenii care s-au pensionat asta nu ar fi nicidecum o problemă, dar în cazul meu într-o anumită măsură mai întâi fac acest serviciu referitor la autorulote, iar în al doilea rând încă mai am niște treburi la care lucrez, încă două companii, deci trebuie să mă întorc pentru acestea. Dar anul trecut, de exemplu, am fost la o lansare noului model Carthago, am vrut de asemenea să merg la o lansare Hymer – din pacate am avut niște probleme de afaceri care m-au împiedicat să ajung, deci a trebuit să plec destul de repede, dar merg la diverse târguri, cum ar fi cel din Dusseldorf, aici în Stutgart, merg la Badkissinger – am fost acolo o singură dată, dar voi încerca să merg în mod regulat. Anul trecut, am fost de asemenea la târgul din Essen, care este un târg destul de mare pentru autorulote și pentru turism, dar asta s-a întâmplat doar pentru că aveam un alt motiv – era pe traseul meu deci am mers și acolo.

Pentru cineva care vrea să obțină bani din practicarea acestui stil de viață în autorulotă, trebuie să se gândească la cum să monetizeze aceasta activitate, de exemplu dacă faci clipuri video pe un anumit subiect, nu trebuie să fii neaparat popular. Dacă faci ceva cum ar fi să crești orhidee sau vreo floare specială, chiar dacă ai doar câteva sute de vizualizari pe lună, dar dacă acest lucru este extem de specific și atragi atenția tuturor oamenilor din acea zonă, atunci poți să monetizezi acest lucru; oamenii care cresc orhidee sunt doar un exemplu. În cazul meu, prima monetizare vine de la youtube, dar încerci să folosești această cale pentru a obține mai multe lucruri, multă lume de exemplu, are activități legate de fotografie, videografie, dar dacă nu sunt un videograf bun atunci am un birou care se ocupa de acest serviciu, adică transmit mai departe lucrurile care nu au sens să fie facute de mine.

Dar în același timp încerc să îmbin aceste lucruri cu altele pe care le fac, de exemplu, dacă merg în excursie undeva, voi face să pară că este o excursie cu autorulota, dar de fapt ar putea fi în realitate o călătorie de afaceri sau pentru alte motive. Trucul este, și de fapt asta este o nouă idee referitor la care, cineva aici în Germania m-a întrebat dacă vreau să mă implic, respectiv în  vânzarea vehiculelor, consultanță în vânzări pentru vânzările de autorulote, și deci ideea aici este că dacă un grup al nostru de creatori de conținut pe youtube, din poziția pe care o avem, care beneficiază de sute de mii de vizualizări, eu anul trecut având în medie un milion de vizualizări pe lună, iar cu cei din Germania, poate două sau trei milioane de vizualizări, atunci asta ne pune evident într-o poziție mai puternică pentru a negocia. Producătorii de autorulote foloseau înainte agenții pentru a se promova, acum însă nu mai au nevoie, pentru ca youtube face acest lucru în mod evident, gratis. Dar, dacă noi ne unim, atunci putem începe să oferim aceste produse și asta ar deveni o modalitate de a face bani din lucruri de aceasta activitate.

Aici în Stutgart, suntem în autorulota Morelo care se situează în segmentul produselor de lux, Morelo este o companie care există de doar 7-8 ani, dar se extinde, au achiziționat spatiu aproape dublu în ultimii ani pentru aria de producție, deci se poate vedea cum devin din ce în ce mai mari, se văd de pe autostradă atunci când călătoriți în direcția nord.

Vehiculele sunt luxoase iar linia de producție este într-adevăr impersionantă, felurile în care le fac, echipamentele, taieturile cu laser, lucruri de o astfel de natură, așa că în producerea de vehicule recreaționale au un stil foarte distinctiv, schema de culori și tot restul, dar este de asemenea un vehicul foarte fiabil, și care va funcționa în mod corespunzător și pe timpul iernilor, la temperaturi foarte joase. Este un motorhome de lux, evident asta vine cu un preț pe măsură, în mod realist vorbim de prețuri începând cu 150.000 EUR pentru un vehicul. Desigur, mulți dintre voi nu au astfel de sume, pe piața second hand nu prea este disponibil, dar va deveni în timp. Deci, nu se poate spune că își pierd valoarea foarte repede, deoarece nu sunt disponibile.

Și ultima întrebare: daca ai avea mulți bani, ce motorhome ți-ai cumpăra?

– Mi se pune tot timpul această întrebare, ce vehicul aș cumpăra. Răspunsul este că nu pot da un răspuns, sincer nu știu. Chiar nu știu, există vehicule despre care acum pot spune că sunt magnifice, dar să presupunem că mi-ai da unul gratis, cu condiția că trebuie să îl utilizez 5 ani, atunci asta ar fi dificil pentru mine. Motivul este mărimea, este prea mare, iar pentru mine asta ar fi neconfortabil, trebuie să ai multă experiență pentru lucruri de o astfel de natură.

Există vehicule care îmi plac foarte mult, de exemplu Hymer MLT 560, acesta este super, îmi place tehnologia șasiului, îmi place izolația, în momentul de față construiesc o autorulotă pe un șasiu de Mercedes Sprinter și are aproximativ 7 metri, 2 metri lațime, aș putea conduce așa ceva, mă simt ok, mă simt confortabil cu asta, dar ceva mai lung, cum ar fi 7 metri și jumatate, am condus așa ceva, dar nu mă simt confortabil. Și ceea ce mă face să mă simt cel mai neconfortabil sunt autorulotele late, deci în mod sigur la 2,35 încep să fiu puțin nervos, iar la 2,20 este în regula. Deci Sprinter este mai puțin decât asta, propria mea autorulota are 2,20 deci mă pot descurca cu asta.

Iar urmatorul lucru este parcarea, sunt o persoana care petrece foarte mult timp în sudul Europei și pe coasta Mediteranei. În prezent nu intru în orașe, îmi las vehiculul în afara orașelor, am o bicicleta și folosesc bicicleta, folosesc transportul public sau ceva asemanator. Deci acestea sunt lucrurile pe care le-as avea în vedere.

Pentru mine totuși, folosirea pe o vreme foarte rece este foarte importantă, am fost în Polonia și chiar în Rusia iarna și atunci chiar apreciez acea caracteristică.

– Mulțumesc, îmi pare bine că te-am întâlnit din nou și te asteptăm în România.

– Mi-ar placea, mulțumesc!

Mulțumim partenerilor noștri: Joy2wanderMotorhome, Aler Campers, TopCamperGoCamperGeografic Travel, Mitrea Caravan și Grădina Ielelor pentru sprijinul acordat.

Interviu în exclusivitate pentru RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Final de CMT 2020 – cifre impresionante

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857