19.05.2024

Bătrânelul VW T2 celebrează 70 de ani

La 5 august 1950, un van albastru de primă generație, cu numărul de șasiu 20-1880, a rulat pe linia de producție din uzina VW Wolfsburg. A fost livrat către orașul Hildesheim pentru a intra în serviciul comercial, cu scopul de a transporta mărfuri din punctul A în punctul B. La sfârșitul vieții sale de lucru, VW Transporter a dispărut din vedere timp de aproape douăzeci de ani în colecții private și a fost regăsit la începutul anilor 1990 de un fan Bulli care l-a readus în circulație. În urma restaurării complete, vehiculul se află acum în colecția VW Classic Vehicles, unde se află din 2014.

La 8 martie 1950, uzina Volkswagen a început producția completă a tipului 2, „VW Transporter” (tipul 1 era modelul VW Beetle). Acest tip 2 (cunoscut și sub numele de Bulli) este geniul universal al perioadei „Miracolului Economic”. Devine repede vanul îndrăgit de micii atreprenori. Pentru orașul Hildesheim și noul său proprietar, este, în acel moment, ceva foarte semnificativ, deoarece este primul Bulli din această parte din Saxonia Inferioară. Timp de 23 de ani, străbate drumurile înguste din Hildesheim înainte de a intra la „pensionare”, iar compania vinde vehiculul unui colecționar.

Vremurile liniștite

Din 1973 până în 1992, Bulli își petrece timpul în colecțiile diferiților pasionați de VW. Ultimul proprietar încearcă să vândă vehiculul printr-o revistă de specialitate. Prima încercare este însă fără succes. Din perspectiva de astăzi pare aproape de neimaginat, cererea pentru un „vehicul comercial” de acest fel nu este chiar atât de mare. Doar după ce sunt plasate mai multe reclame (așa cum era încă obișnuit la acea vreme, fără fotografii și cu doar trei rânduri de text), Tonny L. din Danemarca își va da seama mai târziu de valoarea vanului iar după o discuție telefonică cu vânzătorul și după ce află că vehiculul are cel mai mic număr de șasiu cunoscut la acea vreme pentru un Bulli, îl cumpără fără să-l vadă.

Bulli devine Sofie – întinerirea marchează începutul unei a doua adolescențe

În 1992, bătrânica de 42 de ani și cu mai puțin de 100.000 de kilometri pe ceas, este dusă pe o platformă, în Danemarca. Întrucât nu a mai circulat timp de 19 ani au fost schimbate mai întâi piesele esențiale, astfel încât Bulli să poată fi condus din nou. Noul proprietar danez este sigur că va păstra vehiculul pentru o lungă perioadă de timp și îi dă un nume vanului: „Sofie”, care a fost și numele primului lui vehicul.

La începutul anului 2000, el începe o restaurare costisitoare și consumatoare de timp de restaurare completă, care se încheie în primăvara 2003 cu un drive test la întâlnirea VW din Bad Camberg, în Hessa, Germania. Tonny L. a parcurs peste 20.000 de km cu Sofie prin  Europa, adesea mergând la întâlnirile Bulli, unde Sofie este întotdeauna un punct de atracție, adesea câștigând premiul „Cel mai frumos Bulli”. De foarte multe ori se confirmă că Sofie este cel mai în vârstă Bulli.

Dar Sofie nu este doar cea „mai matură” dubă. Vine ziua când și Tonny simte că îmbătrânește pentru a fi mereu pe drum – spre deosebire de Sofie care, datorită grijii sale iubitoare, se bucură de cel mai bun mod de întreținere. Vrea să stea mai mult acasă și să o plaseze pe Sofie pe mâini bune. Dar ea nu va dispărea din nou ani de zile în colecții private obscure sau clandestine. Sofie urmează să fie văzută, să călătorească, să experimenteze lucruri minunate cu noul ei proprietar și să aducă un zâmbet pe fețele cât mai multor iubitori de VW.

Înapoi acasă, bucuria ne-pensionării

În timp ce Tonny este plin de oferte de la colecționari, în primăvara anului 2014, are loc o întâlniere a Prințul coroanei din Danemarca la sediu Volkswagen Commercial Vehicles din Hanovra. Importatorul VW care însoțitește delegația, menționează că, în Danemarca, există un Bulli din 1950 în căutarea unui nou proprietar. Tonny este în curând contactat de departamentul VWCV Oldtimer. Este încântat de ideea ca Sofie să devină o parte importantă a colecției Volkswagen Commercial Vehicles. Discuțiile continuă timp de câteva săptămâni, culminând cu fraza sa memorabilă: „aș prefera să-l vând pe Sofie, unde va putea totuși să facă oamenii să zâmbească .. :-)”. Compania Volkswagen Commercial Vehicles a fost încântată, iar la sfârșitul anului 2014, Sofie a venit la Hannover, orașul Bulli. Cu lacrimi în ochi, Tonny spune despre despărțire: „Știu că îi va plăcea cel mai mult acasă”.  De atunci Sofie a experimentat deja multe lucruri, a făcut mulți oameni fericiți și a readus multe amintiri. Așa cum a făcut-o în ultimul său tur al mai multor repere din viața ei. Fie la uzina din Wolfsburg, din Hildesheim sau din Hanovra, de îndată ce Sofie se pornește, există un fel de clamă pentru selfie-uri pe care le obțineți mergând pe un covor roșu. Este o vedetă incontestabilă a cultului Bulli. Sofie a sărbătorit aniversarea împreună cu un grup mic de prieteni Bulli din colecția VWCV Oldtimer. Zvonul spune că aveau ulei de motor proaspăt și un tort delicios. 🙂 Așa că stai jos și „Mersi, domnișoară Sofie!”

Date tehnice

Anul fabricației: 1950

Culoare: Dove Blue L 31

Numărul șasiului: 20-1880

Motor: motor cu boxer în 4 timpi, răcit cu aer în spate

Viteză maximă: 80 km / h la 3.300 rpm

Capacitatea motorului: 1.131 cc

Greutate neîncărcată: 990 kg

Sarcină utilă: 760 kg

Putere: 18 kW / 25 PS la 3.300 rpm

Dimensiuni: Lungime 4.100 mm x latime 1.700 mm x inaltime 1.900 mm

Das Bild darf nur im Zusammenhang mit einer Berichterstattung zum T1 Sofie aus der Sammlung von VWN Oldtimer genutzt werden.
Fotograf: Tonny Larsen

Foto: Detlev Wecke

Foto: Detlev Wecke
Foto: Detlev Wecke
Foto: Detlev Wecke

Foto: Detlev Wecke
Foto: Detlev Wecke

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Ansamblarea verandei la autorulotă/camper – HOW TO…

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857