19.05.2024

Turiști români gazați și jefuiți în parcare la intrarea în Spania

Turiști români au fost gazați și jefuiți în parcare la intrarea în Spania, zona Riviera franceză fiind cunoscută pentru furturi din autorulote.

Călătoriile cu motorhome-ul oferă turiștilor vacanțe de neuitat și experiente noi, față de turismul clasic la hotel.

În Europa mii de turiști circulă cu RV-urile (vehicule recreaționale) lor în toată Europa și nu numai, alegand varianta de campare în campinguri sau în afara campingurilor. Pentru ultima variantă, foarte mulți camperiști folosesc aplicația park4nightpentru a găsi locuri unde pot înnopta. Din păcate nu toate locațiile găsite pe această aplicație sunt sigure.

Când spunem „riviera franceză” ne gândim la ape azurii, plaje întinse, băuturi fine… În sudul Franței, Coasta de Azur, Marseille până la Barcelona sunt cunoscute cazuri de tâlhărie asupra turiștilor cu camperele.

foto: Marian Mocanu

Drumurile din Franța sunt în mare parte sigure, dar au început să fie destul de multe reclamații ale turiștilor cu autorulotele cu privire la acte de vandalism și furturi din autorulote. Câteva metode de furt sunt descrise aici: https://www.thelocal.fr

Săptămâna trecută, pe 15 august, ne-a scris Laura P. despre experiența neplăcută avută în Gran Jonquera Mall, la intrare în Spania dinspre Franța.

Bună seara, suntem la a doua experiență cu autorulota în vacanță și din păcate am avut două probleme. Prima dată, în Grecia, ni s-a furat o bicicletă din suport. A doua oară am pățit-o și mai rău. În data de 14 august 2019, am oprit peste noapte în parcarea Gran Jonquera Mall, locație aleasă de pe park4night, eram flancați de alte autorulote. Am fost gazați 5 persoane, 4 adulți și un copil și am fost jefuiți de 5000 euro, 4500 lei (practic toți banii noștri), 2 telefoane iPhone 6s, Samsung s10e, tableta iPad, aparat foto profesional Canon, bijuterii, parfumuri, genți.

Am sunat la 112 și am raportat jaful la autorități care ne-au trimis la o secție de poliție unde s-a întocmit dosarul de fraudă. Nu au fost foarte cooperanți, le-am cerut să localizeze telefonul, deoarece am sunat pe un numar de telefon furat și a raspuns o persoană. Ne-au comunicat că ei folosesc sistemul de localizare doar în cazurile de deces sau răpiri. Dosarul a fost întocmit în limba catalană. Am fost la Consulatul Român din Barcelona și ne-au întocmit acte provizorii. Cei de acolo ne-au spus că în data de 14 august au venit la Consulat cu astfel de jafuri și furturi, 13 cazuri și că numărul infracțiunilor a crescut simțitor anul acesta.” – Laura P.

foto: Marian Mocanu

Pe lângă disconfortul psihic și pierderea a câtorva zile din vacanță, trebuie avut în vedere că poate exista un asemenea risc în călătoriile cu camperul.

Un senzor de gaz este util în acemenea situații, sisteme antifurt pe interior și exterior la uși, camparea într-un camping, evitarea unor zone cu grad ridicat de pericol, sunt câteva măsuri de siguranță. Aceste măsuri nu sunt 100% sigure, dar pot reduce din riscuri.

Câteva cazuri de furturi și gazări ale turiștilor cu autorulotele:

Cum am fost jefuiți lângă Barcelona”–  http://plecatinlume.ro/jefuiti-langa-barcelona

„Un culu de britanici au fost gazați și jefuiți în Franța”https://www.dailymail.co.uk/news/article-2687711/British-couple-robbed-campervan-thieves-knocked-using-SLEEPING-GAS-France.html

„Familia britanică otrăvită în urma unui atac de fum de eșapament, în timp ce hoții au furat 2000 £ din camper”https://www.express.co.uk/news/uk/496995/British-Family-France-Exhaust-Fume-Carbon-Monoxide-Camper-Van-Robbery

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Târgul din Valladolid a mărit numărul de locuri de campare la 38

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857