21.07.2024

Convenția Anuală de Caravaning România, ediția a 2-a

În Moroeni, localitate care se află în extremitatea nordică a județului Dâmbovița, cuprinzând zona montană înaltă, inclusiv o bună parte din Parcul Natural Bucegi din Munții Bucegi, a avut loc Convenția Anuală de Caravaning România, ediția a 2-a.

Pe teritoriul comunei se află lacul Bolboci și izvoarele Ialomițeicu peștera Ialomiței (unde se află și un mic schit), iar la limita cu județul Prahova se află Vârful Omu, cel mai înalt punct al Bucegilor și al județului Dâmbovița, precum și vârful Babele. Comuna este străbătută de șoseaua DN71 care leagă Sinaia de Târgoviște.

Anul acesta au participat firme noi din industria caravaningului din România, iar altele au hotârăt să nu participe. În cele două zile în care a fost evenimentul, vremea a fost superbă, soare și 24 de grade.

La această ediție a Convenției s-au adunat 20 de firme reprezentând domenii ca: dealeri, firme de închirieri autorulote/rulote, accesorii, platforma de închirieri autorulote, organizatori de tururi tematice, organizator de evenimente și expoziții, producător rulote, consultanță și management în construirea campingurilor, service, camperstop, oficialități. Au fost 34 de oameni reprezenând cele 20 firme, cu 18 autorulote și 1 rulotă.

Seara de joi a fost pentru socializare, la un pahar de vin și un grătar făcut de „Bomba cu jar”, firma de catering care ne-a asigurat mâncarea pe întreg parcurs al evenimentului.

Vineri, ora 10:00 a început evenimentul cu prezentarea fiecărei firme participante pentru a ne cunoaște între noi.

Startul Convenției a fost dat de Răzvan Păduraru de la Joy2wander care a prezentat tema „Închirierea autorulotelor de la mit la realitate”. S-a discutat contextul general al fenomenului de închirieri autorulote, mit vs realitate din piață, tendințele 2020.

După pauza de cafea a fost rândul primarului din Moroeni, Laurențiu Moraru să prezinte potențialul turistic zonal. Acesta s-a arătat interesat de construirea unui camperstop în localitatea Moroeni, în viitor.

Alexandru Cojocari, directorul Camper Moldova din Chișinău a prezentat prima întâlnire a amatorilor de rulote, autorulote și turism auto „Camper Fest 2019” în Moldova.

După masa de prânz a venit rândul lui Liviu Gal de la Motorhome, care a prezentat un raport al anului turistic în aer liber din 2019 și un rezumat al noutăților anunțate de producători pentru 2020.

Ionuț Tudose de la Caravan, Motorhome & Adventure, organizatorul singurului Salon dedicat caravaningului din România, a prezentat târgul care se ține în fiecare an la Romexpo în luna martie – Caravan, Motorhome & Adventure.

Seara de vineri s-a încheiat cu prezentarea realizată de Dan Săvulescu de la Club WINE Factory care a prezentat Vinul Cavalerului – Crama SERVE.

Sâmbătă dimineața, după micul dejun, Adrian Străteanu de la Geografic Travel, a avut o prezentare pe domeniul campingurilor. S-a discutat despre tipologia campingurilor, elemente esențiale ale unui camping modern, standardele actuale și tendințele din campingurile țărilor europene, necesitatea înființării unor campinguri noi în zone de interes turistic.

În concluzie, deși numărul firmelor participante a fost unul redus față de prima ediție (fenomenul este la încept de drum în această industrie la noi în țară), este clar că încep să se facă pași înainte. Felicitări în mod special Iașului, pentru că în Iași sunt 4 firme din domeniul caravaningului și toate 4 au fost prezente la eveniment: Geografic Travel, Let’s Go Camp, Smiley Camper și Top Camper!

Trebuie să avem o dezvoltare sustenabilă a industriei de caravaning, trebuie găsite soluții viabile și reale de creștere a gradului de ocupare a firmelor de închirieri în extrasezon, colaborarea între firme, educarea turiștilor români, promovarea unor servicii de calitate, o standardizare a tarifului în industria închirierilor, infrastructura de campare și servisare a autorulotelor.

Și cel mai important lucru este că vom merge înainte!

default

Mulțumim Primăriei Moroeni, firmei de catering Bomba cu jar, Marian Vasilescu (video) & Gheorghe Matescu (foto) – Tower Media Production, Dan Savulescu – Club WINE Factiry, SERVE și nu în ultimul rând, soției mele Mariana, care mi-a fost un real sprijin pe perioada organizării acestui eveniment.

Text: VANgabond.eu – travel | motorhome | Romania

Cât de sigure sunt autorulotele la coliziuni?

 

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857