21.07.2024

Circuit în Italia cu rulota – on și off-camping

De curând site-ul este deschis tuturor celor care vor să își publice povestea lor de călătorie. RVTravel.eu a stat de vorbă cu Mădălina și Mihai de la plecatinlume.ro, despre călătoria lor cu rulota prin Europa. 

„A venit, în sfârșit, momentul să plecăm în aventura noastră. Să fim nomazi prin Europa pentru 6 luni. Am pornit din România cu casa în spate (aka rulota) și cu emoția în suflet. Ne-am făcut temele și am căutat locații on și off-camping, ne-am interesat de taxele de drum, de reguli și de operatori de telefonie mobilă și am pornit spre prima oprire: Italia.

Primul off-camping în Italia

Ne-am oprit undeva în nord, aproape de VenețiaO parcare găsită pe park4night, liniștită, cu aer curat, fix ce aveam nevoie după noaptea precedentă, când am dormit pe autostradă, în zgomot de motor de TIR.

Rimini & San Marino – primul camping din Italia

A doua zi am ajuns în primul camping, lângă Rimini. Acolo am învățat cum să ne asamblăm cortul de la rulotă, dar și cum să ne organizăm timpul pentru job și plimbări.

Campingul e drăguț, are ieșire direct pe plajă. Păcat că, spoiler alert!, ne-a plouat în continuu cât am stat în Italiadeși era aproape luna mai. Prețul în extrasezon a fost de 26 de euro/noapte – 2 persoane, rulotă, mașină și curent.

Aproape de camping este stația de bus care te duce în inima Rimini-ului (in jur de 2 euro/persoana, 30 minute). Până în statul San Marino sunt cam 70km (acolo găsești și combustibil mai ieftin).

Rimini
San Marino

Italia de sud-est: Puglia

După 5 zile am pornit spre regiunea Puglia. Eram super încântată. Auzisem numai lucruri bune – orașele superbe pe malul mării, mâncare bună și ieftină, fructe de mare la tot pasul.

Fiind zi de tranzit, în prima seară am dormit într-o parcare pe autostradă lângă Bari. Acolo am întâlnit doi șoferi de autocamion români care ne-au oferit din grătarele lor proaspete – făcute acolo, în parcare. Pe români, știm cu toții, nu poți să îi refuzi când îți oferă mâncare. Așa că am mâncat foarte bine alături de ei. Ah, înainte de întâmplarea asta, alt român șofer ne-a oferit o plasă plină de portocale roșii, mere și kiwi. Bu-nă-tăți!

A doua zi am ajuns într-un camping la 800m de centrul orașului Alberobello. Pentru că am stat acolo 9 nopți în extra-sezon, am plătit 19 euro/noapte.

De vizitat, am avut ce vizita în cele 9 zile acolo. Și de făcut trasee cu bicicleta la fel. E plin de orășele cochete în zonă – unele foarte cunoscute și altele mai puțin știute. Dar despre ce ne-a plăcut pe acolo povestim în articolul următor, să nu amestecăm lucrurile.

Coasta Amalfi

După cele 9 zile în Puglia, ne-am mutat căsuța pe coasta vestică a Italiei (Sicilia rămâne pe altădată).

Am ajuns într-un camping destul de aproape de Coasta Amalfi. Nu din cele mai luxoase, recunosc. Dar am avut ocazia să ne dăm cu bicicleta mai mult pe acolo și sa facem jogging pe malul mării. În plus, am putut străbate superba Coastă Amalfi (la 60km).

Pompeii, vulcanul Vezuviu și Napoli – camping la intrarea în sit

În Pompeii am oprit într-un camping aflat chiar la intrarea în situl arheologic. Pe ceas, din rulotă și până să intrăm în sit am avut nevoie de doar 5 minute pe ceas. Și ne-a costat 18 euro/noapte (n-am avut cardul ACSI, dar am primit, totuși, discount).

Am putut vizita ușor Parcul Aheologic Pompeii, vulcanul Vezuviu și orașul NapoliPrimele două ne-au plăcut foarte mult, merită vizitate cel puțin o dată în viață. Napoli, recunosc, nu e pe gustul nostru. Și asta pentru că ni s-a părut prea murdar și aglomerat. Este, totuși, un oraș plin de istorie și, dacă te pasionează, găsești ușor rămășițe din cele două războaie mondiale.

Florența

După 3 nopți, am pornit spre nord – Florența. Pentru că ajungeam destul de târziu, am ales să dormim off-camping. Tot într-o parcare de pe autostradă, că era mai aproape de campingul în care doream să ajungem. A fost CEA MAI GROAZNICĂ noapte de până acum. Am găsit greu loc unde să oprim, dar eram foarte obosiți. Pe lângă noi au trecut TIR-uri toată noaptea (eu nu înțeleg cum dorm șoferii în parcări din astea…). Pe lângă asta, un capac de canal nu era pus bine, așa că toate mașinile il mișcau de la loc și se făcea un zgomot infernal. Și, când nu vezi ce se întâmplă afară, îți imaginezi o mulțime de chestii…

A doua zi am ajuns într-un camping mai ciudățel, dar unde am plătit 20 euro/noapte. Din camping până în Florența faci cam 50 minute cu trenul. Stația de tren e la 10-15 minute de camping. Florența ne-a plăcut foarte tare, m-aș întoarce într-un city-break acolo.

Pisa – off-camping cu vedere la turn

În Pisa am ales să dormim off-camping. Am găsit o parcare imensă aproape de centrul orașului, aproape goală (cum nu am fost în plin sezon), am parcat rulota pe un loc și mașina pe altul. Am avut, astfel, cazare cu vedere la vestitul turn. Seara a fost liniște și am dormit foarte bine. Am vizitat ușor obiectivele și străduțe din Pisa. A doua zi am lucrat de acolo și, la amiază, ne-am luat prânzul pe o terasă chiar lângă turn.

Cinque Terre – ultima oprire din Italia

Campingul pe care l-am ales a fost o oază de liniște, răcoare, spații verzi și aer curat. Nu e foarte departe de cele 5 orășele din Patrimoniul UNESCO, iar de la camping până în gară am avut asigurat transportul de cei de la camping.

Din gară, cu un card pe care l-am luat de pe net, am colindat orășelele care formează Cinque Terre. Cardul include călătorii nelimitate cu trenul între cele 5 orășele și taxa de trekking. Per total, a fost o experiență deosebită, pe care aș repeta-o în fiecare an.”

Circuit Italia

Text & foto: Mădălina și Mihai. Le puteți urmări poveștile pe http://plecatinlume.ro

Ghidul autorulotistului începător – câteva informații și sfaturi utile

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857