21.07.2024

Cu campervanul în Dobrogea necunoscută

Cu campervanul în Dobrogea necunoscută – povestită de Nicu Iconaru, camperist din Brăila

Vineri, 27 aprilie, pe când eram în Brăila, la o întâlnire de 30 de ani de la terminarea liceului, am vorbit cu Nicu Iconaru – brăilean, posesor de camper, și îmi spune că el cu soția lui vor pleca sambătă dimineață la 7 la drum, prin Dobrogea și m-a întrebat dacă vrem să mergem și noi. Mi-ar fi plăcut să îl însoțesc în călătorie cu VANgabond-ul, dar din păcate nu am avut cum să merg, pentru că petrecerea s-a terminat în jurul orei 5 dimineața și sâmbătă mai aveam de vizitat rudele și prietenii în Brăila.

După ce am văzut însă postările lui Nicu Iconaru pe pagina de facebook, mi-am dat seama ce călătorie frumoasă a avut și ce peisaje mirifice sunt chiar langă noi, doar trebuie să vrem să le descoperim.

În continuare este povestrea lui Nicu Iconaru, preluată cu adordul lui.

„Din Măcin pe DJ 229E în direcția Tulcea urmând cursul Dunării ca o balustradă pe partea stangă, șerpuind printre coline înverzite, drumul însuși oferă un peisaj deosebit de relaxant străbătând sate pitorești până în capitala județului – Tulcea. Ținutul unduitor străbătut de DJ 229E este presărat cu încântătoare mănăstiri ortodoxe. Un tur de o zi vă poate purta la cele mai frumoase dintre ele, așezate în peisajul împânzit de podgorii. La 75 Km de Brăila, lângă Niculițel vizităm liniștita Mănăstire Saon situată pe malul lacului cu același nume, o „deltă” in miniatură.

De aici puteți cumpăra, pe langă obiecte de cult și produse obținute din producție proprie: branză de oi, miere de albine și vin din podgoria proprie a localnicilor (calitate bio). Am renunțat la a vizita Mănăstirea Celic Dere și Mănăstirea Cocoș pentru o campare în anonimul, dar pitorescul sat Parches situat la aproximativ 7 km de Mănăstirea Saon. Pentru a nu face un ocol consistent prin Somova, am ales o scurtătură de 3 km pe drum de pământ, scurtatură ce porneste spre sat din DJ 229E. Lacul și sătucul pescaresc Parches mi-a oferit găzduire pentru 24 ore într-un peisaj și atmosfera de „delta” perfect.

Din Tulcea continuăm pe DJ 222 C spre est, urmând cursul brațului Sf. Gheorghe fără oprire în cunoscutele locații Mahmudia, Murighol sau Dunavăț și virăm spre sud pe DJ 222, continuatorul lui DJ 222C, până în Plopul, primul sat după Murighiol. Aici facem stânga (cine poate) pe un drum de pământ(!!!) lung de 5,5 km și ajungem la „Știuca veselă”, loc ideal pentru împătimiții pescuitului. În Plopul, sătenii spun locului „la stație”… (stație de pompare a apei…)

Lacul RAZELM – „Marea cu apă dulce”.
Din Plopul continuăm pe DJ 222 spre sud și după 42 km, offcamping în pitorescul și liniștitul Sarichioi pe malul lacului Razelm (Razim), un perfect „mixaj” de mare și deltă.  (foto) Îl recomand tuturor iubitorilor de autentic, liniște și pește.

În a patra zi (și ultima) a incursiunii în nordul Dobrogei, părăsim în zori pitorescul sat lipovenesc Sarichioi și continuam pe DJ 222 spre sud, urmând conturul lacului Razelm. O scurta oprire la Cetatea Enisala și dupa 16 km sosim în Jurilovca pe malul lacui Golovița, parte a complexului Razlem-Sinoe. Virăm (dupa indicator) la stânga pe DJ 229 P, un drum impecabil, asfaltat recent, lung de 7 km, în direcția Cetatea Argunum (ruine). Drumul oferă o perspectivă deosebită asupra bălții Lunca 3 care se întinde între Jurilovca și Razelm, urmând relieful colinar al peninsulei. Ultimii doi kilometri ai șoselei panoramice sunt neasfaltați și se termină direct în apa Razelmului, punct denumit geografic „Cap Doloșman”.

O poveste mirifică, despre călătoria cu motorhome în Romania, povestită de un împătimit al camperului. Mulțumiri lui Nicu Iconaru!

Și nu uitați să iubiți și să respectați natura, să strângeți resturile dupa voi, să fiți în armonie cu natura!

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

VACANȚA 2015 – PARTEA 3

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857

2 COMENTARII