24.07.2024

Senzorii folosiți la rulote și autorulote pentru detecția gazelor GPL sau a celor anesteziante,

Câteva informații despre senzorii folosiți la rulote și autorulote, pentru detecția gazelor GPL sau a celor anesteziante.Vom discuta în acest episod despre senzorii care pot fi montați într-o autorulotă.

Cosmin Man, director tehnic: Aici avem două modele de senzori care detectează scurgerile de GPL, de asemenea detectează monoxidul de carbon și detectează gazele anesteziante.

GPL-ul este clar pentru ce avem nevoie să-l detectăm: în caz că avem o scurgere, să putem opri sistemul de alimentare cu gaze sau la fel monoxidul de carbon în cazul în care evacuarea de la încălzire nu funcționează bine și gazele scapă în rulotă.

De asemenea detecția pentru monoxidul de carbon este utilă în cazul în care avem o sobă defectă care nu evacuează gazele în exterior cum ar trebui, ci scapă gaze și în interiorul autorulotei.

De asemenea, detecția de gaze anesteziante, care sunt folosite din ce în ce mai mult în Europa de către infractori pentru inducerea acelei stări de somnolenta, ei pot în acest fel să caute prin rulotă iar tu nu poți să reacționezi pentru că ești într-o stare care nu îți permite asta.

Toți acești senzori se conectează la 12 V,deci se alimentează din sistemul rulotei și au de asemenea o ieșire suplimentară unde poate fi montată o alarmă sau în cazul detecției de GPL,  poate fi montată o electrovalvă care poate să închidă gazul în momentul în care se sesizează aceste scăpări de gaze.

Aici avem două modele de senzori. Avem un senzor de la Carbest și un senzor de la CBE. Ele fac același lucru, cele de la CBE sunt oarecum un standard în domeniu, fiind de calitate foarte bună dar și acestea de la Carbest sunt foarte performante.

Ce trebuie știut în momentul în care se montează un astfel de senzor?

Pentru că detecția gazelor anesteziante acestea trebuie montate la nivelul la care se află nasul și gura în momentul în care dormim, pentru că aceste gaze sunt folosite noaptea când toată lumea doarme și este important să detecteze concentrația acestor gaze la nivelul unde respirăm, Practic pe unde aceste gaze pot să intre în organismul nostru și să creeze acel efect de adormire.

Detectoarele pentru GPL se montează la circa 20 cm de podea de pardoseala autorulotei pentru că GPL-ul este mai greu decât aerul și el întotdeauna coboară. Dacă dorim să detectăm GPL-ul atunci acest senzor nu va fi la fel de eficient. Pentru a detecta gazele anesteziante, le va detecta, dar la o concentrație mai mare practic poate fi prea târziu pentru noi în acel moment. La fel dacă dorim să detectăm gazele anesteziante, el nu va fi eficient în detectarea GPL-ul pentru că GPL-ulcoboară, de aceea noi recomandăm montarea a doi senzori unul pentru GPL și unul pentru gazele anesteziante.

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Cât costă vacanțele în campingurile din Europa? Costuri adiacente

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857