30.09.2023

Sfaturi și echipamente de siguranță pentru autorulote

Prin intermediul acestui articol vom încerca să vă dăm câteva ponturi/sfaturi legate de reducerea riscului de furturi din autorulotă/rulotă și anume: cum să alegeți o alarmă, încuietori anti-furt și cum să decideți unde să rămâneți/campați pentru a fi în siguranță.

Nu există o statistică clară asupră infracțiunilor realizate la autorulote, dar cu siguranță ele există, deoarece nu este chiar atât de facil/ușor furtul din campere. În principiu, mai tot timpul este cineva la bordul autorulotei și este destul de greu să pătrunzi înăuntru fără a fi văzut. Evitați însă să lăsați obiecte de valoare la vedere atunci când sunteți staționați și plecați la cumpărături sau plecați să vizitati orașul și încercați să echipați autorulota cu sisteme antifurt.

Câteva sfaturi pentru siguranță

  1. Este foarte util să aveți cu voi un câine când călătoriți cu autorulota sau rulota
  2. Instalați-vă o alarmă la bordul autorulotei. Aceasta alarmă nu are nimic diferit de cea pentru un autovehicul, ea protejează autorulota și chiar suportul pentru biciclete. Protecția perimetrului, realizată prin intermediul senzorilor magnetici, vizează protecția exterioara a autorulotei, fiind eficientă atât în timpul zilei cât și în timpul nopții. Alarma se declanșează în momentul în care se încearcă forțarea ușilor din față, a ușii de intrare în celulă, sau a celorlalte uși și ferestre. Pe de altă parte, protecția volumetrică, detectează și semnalizează orice prezență în interiorul autorulotei. Aceasta protecție este realizată prin senzori cu ultrasunete în partea din față de la șofer și cu senzori infraroșii pentru partea de celulă. Acest tip de sistem este foarte eficient pe timpul zilei, când ne aflăm în staționare, dar noaptea trebuie oprit deoarece se vă declanșa când te deplasezi în interiorul autorulotei.
  3. Dotarea cu un seif sigur dar ușor, poate fi de asemenea o soluție de siguranță. Firmele care realizează accesorii pentru autorulote vin cu propuneri de seif sigur, adaptat acestui tip de mașina, fiind mic, ușor dar foarte robust. Ele pot fi special realizate pentru diferitele tipuri de șasiu (Fiat Ducato, Volkswagen Transporter, etc.), venind cu instrucțiuni precise pentru a fi montate cât mai ușor și cât mai discret, de exemplu sub scaune. Ele sunt bune pentru depozitarea documentelor, a cheilor de la casă, laptop sau alte obiecte de valoare. Aici puteți vedea materialul despre seifuri pentru autorulote.

O atenție sporită trebuie acordata alegerii locului pentru staționare/parcare peste noapte. Este indicat să evitați spațiile cu trafic intens, locurile dubioase sau foarte întunecate, fără surse de iluminat public.

Călătoria cu autorulota singur sau în grup, este iar un subiect destul de dezbatut. Este drept că poate fi mai confortabil să dormi mai multe autorulote grupate, dar până în acest moment nu există o statistică, care să ne spună dacă sunt vizați de către hoți mai mult cei care merg de unii singuri sau cei care merg în grup.

Este mai bine să rămâi peste noapte într-un spațiu amenajat special pentru vehiculele recreaționale sau în mijlocul naturii?

Camperiștii cărora le place să stea off-camping sunt mai puțin îngrijorați în ceea ce privește siguranța pe timpul nopții. Cu toate acestea, mulți dintre ei recunosc, că se simt mai în siguranță atunci când au în jurul lor și alte autorulote/rulote. De aceea parcările special amenajate sau camperstop-urile sunt preferate de către turiștii cu autorulotele.

Câteva accesorii ce pot fi instalate pe autorulotă pentru a oferi o mai bună siguranță celor care prefară camparea off camping

Alarma electronică de tip sirena sau semnal de la distanță

Avantajul sirenei este că vă avertizează atât pe dumneavoastra cât și pe vecinii dumneavoastră, chiar dacă dormiți sau chiar dacă nu aveți semnal la telefonul mobil. Dar nu de fiecare dată acest lucru este suficient, deoarece poate nu sunteți înăuntru și dormiți, iar camperul este staționat într-un loc izolat. Pentru asta, există alte tipuri de sisteme de alarmă care pot fi conectate cu smartpone-ul și să vă trimită un mesaj de avertizare. Cu ajutorul acestora, puteți comanda de la distanță diverse funcții pentru alarma de pe autorulotă.

Urmărire prin GPS a autorulotei

Se montează un dispozitiv GPS în interior, iar acesta va transmite prin satelit locul unde se află autorulota. Acest tip de echipament facilitează găsirea unui autovehicul furat. Există sisteme de urmarire prin GPS care permit trimiterea unui SMS proprietarului sau unui alt număr de telefon pentru a transmite locația mașinii. Există și echipamente foarte performante care permit chiar ascultarea conversațiilor de la bordul mașinii sau chiar imagini video din interior.

Bastonul anti-furt și-a făcut foarte bine treaba de-a lungul timpului

Această bară simplă din otel, reglabilă, dispune de două părți: o parte vine prinsă pe volan, iar o altă parte intre volan și pedală.

Mărci precum Fiamma, Thule sau IMC Creation, propun dispozitive de blocare care se montează pe exteriorul mașinii. Acestea îngreunează pătrunderea în interiorul autorulotei pe ușa celulei sau a șoferului, sau prin cele de la garaj.

Există mărturii din parte rulotiștilor că au fost vandalizați în timpul nopții fără să-și dea seama, chiar și cei care aveau câini spuneau că nici aceștia nu au fost activi. Aceștia au afirmat că a doua zi au simțit dureri de cap și migrene, ipoteza fiind că ei au fost intoxicați cu gaz anestezic.

Așadar, oriunde ați alege să campați, cu un minim de precauție puteți să dormți liniștiți cam oriunde.

Contributor: Ioana Albu – Tadam

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Întrebări frecvente ale primei călătorii cu autorulota

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857