Conversiile din dube în camper vanuri reprezintă un trend care a prins și în România, mulți iubitori de timp liber își transformă singuri vanurile de marfă în camper vanuri pentru ieșirile în natură.
Pentru că mulți întreabă ce materiale să folosească la aceste transformări, am luat legătura cu Laurențiu Simion, proprietarul unui business de conversii din Brașov, pentru a afla mai multe informații despre materialele folosite la conversii.
În Romania modificările constructive ale vehiculelor se realizează în ateliere specializate autorizate de către RAR. În Europa și nu numai sunt țări care au creat cerințe minime pentru realizarea conversiilor de către persoanele fizice, pe baza cărora vehiculele se pot omologa.
De exemplu în Marea Britanie există informații legate de aceste cerințe și formulare pentru înregistrare ca autorulotă.
Formular pe propria răspundere:
Puteți citi aici despre toate materialele folosite la construcția autorulotelor.
Informațiile de mai jos au caracter informativ și nu încurajează realizarea de conversii în regim DIY.
În general camperele de fabrică au utilizat și încă utilizează destul de mult lemn. Pentru structuri se folosește lemn de rășinos (brad, molid, pin etc) în principiu, sub forma de montanți (structură) 30×30 sau 40×40 mm sau diverse combinații. Mobilierul este realizat din placaj de plop, laminat cu folii HPL (high pressure laminate), cu grosimi între 10 -16 mm. Prețul pentru o placă de 2250/1250/15 mm începe de la 150 eur și variază în funcție de textură și grosime.
În ultima perioadă producătorii ulilizează plăci de polipropilenă tip fagure laminat cu HPL. Prețul este mai scăzut în comparație cu placajul și este ușor de mulat pentru fețele de uși în principal. Se mai utilizeaza și plăci tip fagure din aluminiu laminat cu HPL. Se poate utiliza și TEGO de plop care este destul de rezistent și ușor de lucrat. Mai există pe piața locală placaj de plop brut dar este foarte moale pe fețe și se poate deforma ușor. Se poate utiliza placaj de mesteacan dar este destul de greu (birch plywood). Un nou material utilizat este placajul din bambus în special pentru blaturi și structuri dar și pentru realizarea mobilierului.
Din SUA a pornit un curent atipic în care atelierele au început să foloseasca MDF înfoliat de 10 mm sau structuri dinaluminiu tip BOSCH, placate cu alucobond sau policarbonat. Și în Europa marii producători utilizează alucobond pentru realizarea mobilierului. Se mai pot folosi structuri din țeavă pătrată de aluminiu îmbinate cu colțari de plastic pentru cei care nu dețin tehnologie de sudură în aluminiu.
În conversiile DIY din SUA se utilizează în principal lambriul de PVC sau rășinos (de obicei pin). Pentru placări, se utilizează panel tot din rășinos. De obicei, cei care realizează conversii DIY în țările care le permit acest lucru, utilizează materiale de pe piața locală în funcție de buget și disponibilitate.
Se pot utiliza și alte materiale – OSB, PAL, MDF dar fiecare are dezavantajele sale – rezistența la umiditate, la foc, rezistența mecanică scăzută, greutate sau cost.
„În concluzie, în România fiind interzisă realizarea conversiilor în regim DIY, se poate folosi orice material atât timp cât cel care realizează modificările își asuma legal și penal rigorile legii. Dacă se optează pentru o conversie responsabilă și calculată chiar dacă este ilegală, trebuie ținut cont de mai multe aspecte: cel mai important din punctul meu de vedere este siguranța pasagerilor și siguranța celorlalți participanți la trafic” spune Laurențiu Simion.
Pentru interior ar trebui utilizate materiale care la impact au inerție mică (materialele să fie ușoare), să nu creeze așchii (lambriul la impact se transformă în așchii), placajul laminat, chiar dacă se rupe, rămâne în bucăți mari ținute de fața laminata cu HPL. Prinderile mobilierului trebuie să fie ferme prin prinderea de șasiu sau montanți.
„În principiu sunt de părere că orice modificare pe care o faci la un vehicul, ar trebui să răspundă, pe lângă cerințele de volum, greutate, design și la întrebarea: Ce se întâmplă dacă…??? Dacă viața sau integritatea corporală contează pentru tine, atunci vei lua măsurile necesare să faci o lucrare responsabilă”.
Laurențiu Simion – Sfinx Camper & Conversion Brașov
Tipurile de materiale folosite în conversii
- Alucubond
- Lambriu
- Placaj plop
- Placaje
- Polipropilena fagure
- Structuri aluminiu
- Structuri bosch
Sursa foto: Sfinx Camper&Conversion
RVTravel.eu – membru fondator Asociația Română de Caravaning
Impresii “la cald” despre Convenția Anuală de Caravaning ediția a 3-a