29.03.2024

Proiect prezentat în premieră la Caravan, Motorhome & Adventure 2019

Noutatea celei de-a 11-a ediții a Caravan, Motorhome & Adventure de la sfârșitul lunii martie, a fost prezentarea unui proiect de infrastructură. Această idee aparține lui Liviu Gal de la Motorhome, care a realizat o machetă a unei stații de deversare/alimentare, iar cei interesați au putut-o vedea și afla mai multe informații în standul Motorhome de la Adrian Străteanu (Geografic Travel) – firmă care are ca obiect de activitate proiectarea și mentenanța campingurilor.

Aceast proiect de infrastructură – stația de deversare/alimentare ar trebui să fie în dotarea fiecărui camping, inclusiv la benzinării pe autostradă (cum vedem pe autostrăzile din Europa) sau la marginea localităților. În Europa aceaste stații de deversare există mai peste tot, la noi în țară este o „nebuloasă” – cei care devin acum rulotiști sau camperiști și chiar și cei mai vechi dintre rulotiști, deversează unde apucă, după cum află de la unul sau de la altul, fără o informare corectă și avizată.

foto: Marian Mocanu

În România la această oră, foarte mulți din cei care fac turism cu autorulote sau rulote, preferă camparea off camping – în afara campingurilor. Valea Cerbului, Vadu, Cheia sunt doar câteva exemple, unde mulți rulotiști campează pe perioade lungi sau în weekenduri. Se pune întrebarea: unde sunt deversate apele gri și caseta de la toaletă ale celor care campează în astfel de zone? Asta deoarece nu sunt amenajate puncte speciale de deversare în zone off camping. Doar în unele zone, autoritățile au adus toalete ecologice, dar se umplu imediat și sunt pline tot timpul, astfel că, pe lânga WC-urile ecologice, în râuri sau după dunele de nisip, se deversează casetele sub „protecția” nopții.

Acum, când încă nu sunt mii sau zeci de mii de turiști de caravaning în România, cum se întâmplă în Europa, problema deversării nu este chiar atât de gravă. „Atât timp cât erau 3 turiști pe plaja din Vadu, nu se întâmpla nimic. În momentul în care au apărut 50 de turiști, dacă toată lumea deversează apele negre după o dună, evident că nu o să-ți placă ca, copilul tău să se joace într-o baltă de altceva decât ceea ce trebuie.” – Liviu Gal.

Odată cu dezvoltarea acestui segment de turism la noi în țară, deversarea apelor negre va deveni o problemă pe care autoritățile vor trebui să o ia în seamă.

Pentru autoritățile locale ar trebui să prezinte interes acest proiect, pentru că dacă pe o hartă va apărea un steguleț care indică că acea localitate, sat, comună, are un mic loc de campare a câtorva campere, cu o stație de deversare și alimentare cu apă, turiștii cu camperele, mai ales cei străini vor căuta să vină în locuri liniștite, departe de turismul aglomerat.

„Acest proiect este aproape gratis, trebuie doar o racordare la canalizare sau făcută o fosă chimică, o pompă de apă cu un robinet și eventual racordare la rețeaua electrică” spune Liviu Gal.

Trebuie să protejăm natura, să o lăsăm urmașilor, așa că haideți să avem grijă de ea! Sezonul plimbărilor cu autorulotele și rulotele începe, să fim responsabili cu natura care ne dăruiește atât de multe, ne cere doar să o respectăm.

foto: Marian Mocanu

Text&video: RVTravel.eu – motorhome travel Romania

De ce nu trebuie să aruncăm șervețelele umede într-o toaletă chimică sau de oricare alt fel

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857