29.09.2023

35 de ani de la Multivan T3 – a fost primul autovehicul all-in-one, monovolum și camper

Multivan a redefinit complet mașina de familie / vehiculul de agrement reușind să fie autoturism cât și vehicul recreațional. În urmă cu 35 de ani, Multivan a umplut decalajul dintre T3 camper (Joker) și microbuz (Caravelle)

Unul dintre cele mai versatile vehicule realizate vreodată împlinește 35 de ani: Multivan de la Volkswagen Commercial Vehicles. Un crossover între autoturism, monovolum și camper – extrem de versatil, Multivan. Bazat pe T3, Multivan a avut premiera mondială de către Volkswagen în 1985 la Salonul Internațional al Motorului (IAA) de la Frankfurt. A devenit rapid un vehicul iconic printre vehiculele monovolume europene. Astăzi, în 2020, este oferit ca Multivan 6.1 în nouă versiuni diferite: de la foarte accesibilul Multivan 6.1 ‘Family’ până la gama de top de gamă Multivan 6.1 ‘Exclusive’. Dar și istoria sa începe acum 35 de ani la IAA, ceea ce era deja cel mai mare salon auto din lume. În septembrie 1985, la IAA, Volkswagen dezvăluie un nou model T3, Multivan. Acesta adaugă seriei T un tip de mobilitate cu totul nou, independent. Un crossover, în care Volkswagen combină cele mai bune dintre cele trei lumi: manevrabilitatea și dimensiunile unui autoturism, spațiul unui monovolum și versatilitatea unui camper compact. În acest fel, Multivan este unul dintre primele vehicule care sunt perfect compatibile cu viața de zi cu zi a fiecărei familii, dar care oferă în același timp spațiu enorm și versatilitate pentru orice călătorie sau activități de agrement.

Povestea dezvoltării Multivan: Experții în vânzări și marketing de la Volkswagen din Hanovra au identificat la începutul anilor ’80 că T3 a fost din ce în ce mai folosit ca un sistem complet de către clienții non-business. Versatilitatea sa uriașă a dus la numeroase familii și tipuri de activități de outdoor, cum ar fi surferii, înlocuind autoturismele lor puțin mai scurte.

La sfârșitul anilor ’70 / începutul anilor ’80, clienții ar putea folosi într-adevăr gama de accesorii modulare „Mosaic Joker” pentru a echipa retrospectiv un T3 normal cu componente pentru camper, cum ar fi dulapuri și un pat pliant, în timp ce pasionații de camping cu venituri mai mari au putut să meargă direct pentru camperul compact „Joker” de la Westfalia. Acum, totuși, fusese definit un obiectiv suplimentar: dezvoltarea unui set de autoturisme care să fie atât modern cât și potrivit pentru utilizarea de zi cu zi, cu care decalajul dintre „Joker” și până la MPV-ul Volkswagen „Caravelle” cu 8 locuri. Între ele, Volkswagen și Westfalia au produs trei concepte diferite: unul cu un dulap de nivel inferior în stânga în spate; unul cu două scaune individuale detașabile, rabatabile în spate; și unul cu un scaun fix în spate plus o cutie rece. Comun pentru toți: un scaun din spate, care ar putea fi pliat într-un pat. Volkswagen a favorizat variantele cu două scaune individuale și cu un scaun individual și o ladă frigorifică. A fost nașterea conceptului Multivan. Spațiu pentru până la 6 persoane, scaune confortabile, reglabile în cabină, un scaun individual cu compartiment de depozitare în spate, un scaun de trei persoane cu spațiu de depozitare, care se transformă cu ușurință într-un pat sau o canapea, plus o masă pliantă și o ladă frigorifică sunt careacteristici care diferențiază Multivan. Concluzia Volkswagen: „O familie, vacanță, agrement, hobby, dormitor și mașină de oraș” într-una.

La fel ca modele de ediție specială, Multivan T3 și-a dobândit statutul de cult. Mai întâi a avut loc debutul în 1988 al Multivan ‘Magnum’ cu faruri duble izbitoare și bare de protecție groase precum Caravelle „Carat”. Apoi, în 1989, au apărut „Blue Star” și „White Star”, numite după culorile lor exterioare. Specificația include suspensii sportive și jante din aliaj cu anvelope late. Grila frontală cu faruri duble și barele de protecție au fost adaptate de Volkswagen de la „Magnum”. În 1990, producția Multivan T3 a încetat, iar în 1992, la doi ani de la lansarea succesorului său, Multivan 4, Volkswagen a decis să surprindă fanii cu o „Limited Last Edition” a Multivan 3. A fost produsă o serie exclusivă de 2.500 și toate au fost vândute într-o clipă. Au ajuns la cifra totală de producție pentru Multivan T3 de până la 45.000. Câteva dintre ele sunt încă în circulație astăzi. Modelele în ediție limitată „Magnum”, „Blue Star” și „White Star” au fost deja onorate cu plăcuța de înmatriculare germană H pentru mașinile clasice.

Foto credit: Volkswagen Commercial Vehicles

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Un grătar multifuncțional – CADAC Safari Chef 2, util la autorulotă

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857