30.09.2023

Analiza celor mai populare trei mărci de autorulote produse în Polonia

Revista poloneză Motorhome.pl a realizat un studiu comparativ asupra a trei dintre cele mai populare autorulote tip camper van realizate în Polonia. Trei branduri de autorulote produse în Polonia, sub lupa specialiștilor de la Motorhome.pl

Deși acestea sunt autorulote de ultimă generație, ale căror prețuri depășesc adesea 300.000 de mii de zloti (peste 67.000 €), ele pot fi găsite tot mai des pe drumurile din Polonia și în campingurile poloneze.
Globe-Traveler – una dintre cele mai vechi mărci de pe piața poloneză, a cărei istorie datează din 2009. Este singura companie, din cele trei incluse în studiu, cu capital integral polonez. Proprietarul companiei este Sobiesław Zasada.
Affinity – producătorul de camper vanuri cu cea mai scurtă istorie din Polonia. Compania, înregistrată în iulie 2019, a început producția în ianuarie 2020. Acționarul principal al Affinity este compania suedeză KABE.
Volkswagen – produce din 2019 camper vanuri Grand California în Polonia. Recent, a fost sărbătorită producția și livrarea a 2.500 de exemplare.

Modele
Volkswagen oferă un camper van cu omologare de până la 3,5 tone, GVW (VW Grand California 680, adică versiunea lungă, are omologare pentru 3,8 tone). Interesant este că versiunea scurtă, nu cea lungă, de la Grand California 600 – este destinată familiilor cu doi copii mici.

Affinity oferă în prezent doar un singur model – Affinity Camper Van. Este, de asemenea, un camper van de familie, care poate fi utilizat în primul rând de familiile cu copii mai mari. Paturile suplimentare sunt suficient de mari pentru a găzdui cu ușurință până la doi adolescenți adulți. Cu toate acestea, datorită designului său, patul superior nu este foarte potrivit pentru copiii mici.

foto: Marian Mocanu

Globe-Traveler oferă până la 14 modele de aurorulote. Camper vanurile din seria Voyager sunt în mod tradițional cele mai bine vândute din întreaga ofertă a acestei companii poloneze. Voyager Z, cu un pat dublu mare în spate, este cel mai popular în ceea ce privește volumul vânzărilor. Următoarele două locuri sunt ocupate de modelele Voyager X și XS, care sunt peste modelul Z în topul vânzărilor. Ambele modele au paturi tip francez și băi în spate. Acestea diferă în principal la lungime – X are 636 cm, XS are 599 cm. Pentru comparație a fost ales modelul Voyager XS, deoarece dimensiunile exterioare sunt foarte apropiate de Grand California 600, iar aspectul interior este similar cu cel folosit în Affinity. Voyager XS este, de asemenea, un model care a fost ales camper vanul anului la târgul Mobicar din Bruxelles în urmă cu doi ani (în categoria Panel Van Conversion).

foto: Marian Mocanu

Asemănări și diferențe

Interioare
Proiectul original al modelulul Voyager XS a fost creat de Jacek Jaskot, care este și creatorul camper vanului Affinity. Deși în forma actuală, în versiunea testată, funcționalitatea interiorului, culorile și o serie de detalii ale Voyager au fost extrem de rafinate, nu este dificil să se vadă asemănarea acestor două rulote. Interiorul, cu un pat francez, oferă mult spațiu în interior. Deși patul nu este foarte larg, este suficient pentru doi adulți cu o constituție medie. De asemenea, putem găsi soluții similare în băile ambelor camper vanuri.

La Affinity, avem o bucătărie foarte rară în formă de L în această clasă, situată chiar în spatele bancii pasagerilor. Acest aranjament oferă cel mai mare spațiu interior dintre vehiculele comparate.

VW Grand California este singurul din listă care are un aspect interior cu o baie în mijloc. Cu toate acestea, spre deosebire de aparențe și prima impresie, există mult spațiu în această autorulotă, în special în partea din față a acesteia.

Modificările caroseriei
În ceea ce privește exteriorul, modificările acoperișului sunt atractive. Realizat într-un mod diferit la fiecare dintre camper vanuri, dar necesar pentru a avea locuri de dormit suplimentare. Toate autorulotele comparate de Motorhome.pl sunt destinate familiilor cu copii. În Globe-Traveler și Volkswagen, patul suplimentar este pliat sub tavan în zona de luat masa, iar în ambele campere puteți sta cu ușurință la masă după întinderea patului de deasupra. La Affinity, bancheta pasagerilor se transformă într-un pat supraetajat. Cu această soluție nu este posibil să folosiți partea din față în timp ce copiii dorm. Doar scaunul pasagerului rămâne disponibil.

Atât VW Grand California, cât și Affinity Camper Van, pe lângă modificările aduse acoperișurilor, au laturile laterale lărgite. Și, deși scopul acestei proceduri a fost de a crește spațiul de pe patul principal (situat în spate), implementarea acestui obiectiv este complet diferită în cele două camper vanuri. În Affinity, patul din spate este poziționat longitudinal, iar lărgirea vehiculului a permis încă câțiva centimetri din lățimea saltelei. În Grand California proeminențele laterale permit saltelei să aibă o lungime acceptabilă.

Partea din spate a camper vanului a fost modificată în Globe-Traveler. Ușile duble au fost îndepărtate și înlocuite cu un perete din fibră de sticlă. Ca urmare, s-au câștigat 12 cm din lungimea interioară. Acest spațiu a fost folosit, printre altele, pentru a instala o ușă glisantă care separă partea frontală a camper vanului de dormitor.

Funcționalitate
Analizând diferențele dintre vehiculele comparate, este imposibil de ignorat câteva probleme importante cu privire la scopul lor. Globe-Traveler și Affinity au un etaj dublu și sunt complet echipate pentru utilizare pe tot parcursul anului. Temperaturile până la -15 grade C nu reprezintă o provocare majoră pentru ei, mai ales atunci când partea rezidențială este echipată cu încălzire Truma Combi 6D sau 6DE, alimentată cu motorină din rezervorul de combustibil. Grand California nu are etaj dublu, iar rezervorul de apă gri se află sub șasiu. Iarna, acest motorhome nu oferă un confort în utilizare ca celelalte două.
Voyager XS și Grand-California au o lungime de 6 metri, ceea ce poate fi important atunci când călătoriți în orașe sau trebuie să luați feribotul, de exemplu în Norvegia.

Abordarea vânzărilor 
Volkswagen vinde Grand California printr-o rețea de dealeri selectați, autorizați ai mărcii, care oferă, de asemenea, garanție și servicii post-garanție pentru aceste vehicule. Configuratorul camperului este disponibil pe site-ul web VW, dar numărul de opțiuni posibile este relativ mic. Configurația se referă în principal la partea de mașină, dar multe din obțiuni sunt în standard.

Globe-Traveler oferă clienților săi o gamă largă de opțiuni. Puteți configura destul de mult echipamentul mașinii de bază – Fiat Ducato sau Peugeot Boxer, precum și zona de living, inclusiv o gamă largă de culori și materiale utilizate pentru amenajarea interioară. De remarcat în special pachetele Ergo Design și bancheta opțională din spate cu scaune reglabile.

În cazul Affinity, autorulota este disponibilă pe bază de Fiat Ducato sau de Peugeot Boxer, clientul primește echipamente extinse ca standard. Lista de opțiuni este relativ scurtă. În schimb, producătorul a echipat camper vanul cu o șină cu cheder și un acoperiș detașabil atașat la aceasta. Această soluție este mult mai ușoară decât o copertină clasică. De asemenea, nu există aer condiționat în zona de living din Affinity.

Un test, sau mai bine zis o comparație
Nu există o modalitate mai bună de a testa o autorulotă decât călătorind câteva zile cu ea. Cei de la Motorhome.pl au avut timp limitat, așa că au rugat proprietarii de camper vanuri să împărtășească din experiențele lor.
Cum sunt la condus?
Conducerea și ceea ce oferă motorhome-ului șoferului sunt extrem de importante, mai ales pentru persoanele care preferă recreerea activă, călătoresc mult acoperind distanțe mari. Este important nu numai să echipați mașina cu diverse facilități și sisteme care îmbunătățesc confortul și siguranța călătoriei. Ceea ce contează, de asemenea, este comportamentul pe șosea, modul în care șasiul se comportă la suprafețele denivelate și modul în care întreaga mașină face față, de exemplu, rafalelor de vânt.
Dimensiunile exterioare
Dimensiunile exterioare ale camper vanului Affinity sunt de 636 cm lungime, 280 cm înălțime și 210 cm lățime (măsurată în cel mai lat punct al corpului, cu excepția oglinzilor). Este cel mai lung și cel mai jos camper van din listă. Globe-Traveler are 599 cm lungime, 295 cm înălțime și 205 cm lățime. Dimensiunile VW Grand California sunt de 599 cm lungime, 301 cm înălțime (320 cm cu aer condiționat pe acoperiș) și 204 cm lățime. Doar această mașină este echipată cu așa-numita asistență laterală la vânt, a cărei sarcină este stabilizarea camper vanului pe șosea.
Greutate
Greutatea autorulotelor moderne este un subiect care stârnește multă emoție și provoacă discuții furtunoase pe forumuri și grupuri online. Este important nu numai în ceea ce privește confortul călătoriei, performanța mașinii și consumul de combustibil ci și de limita greutății totale admisibile. Cu un permis de conducere de categoria B și fără taxe rutiere suplimentare, puteți conduce vehicule de până la 3,5 tone.
Cu toate acestea, nu este un secret și nici o veste că autorulotele moderne precum Peugeot Boxer, Fiat Ducato, VW Crafter sau Mercedes Sprinter sunt relativ grele. Amplasarea echipamentelor standard ale unei autorulote pe o autoutilitară este o adevărată provocare pentru producătorii de autorulote. Camper vanurile au fost încărcate în același mod. În cală există patru scaune de camping, o masă, un cablu prelungitor și pene de nivelare. În interior, sunt seturi similare de camping, tacâmuri și vase. Mai erau și cearșafuri și perne. Nu a fost încărcat niciun alt bagaj.
În rezervoare au fost lăsați doar 10 litri de apă pentru Truma. Casetele chimice de toaletă erau goale. În toate camper vanurile a existat o singură butelie de gaz plină.
Măsurătorile de greutate au fost făcute după ce șoferul a părăsit cabina.

Rezultatul cântarului
Când analizați rezultatele, asigurați-vă că includeți echipamente opționale. În comparație cu Grand California, Affinity nu are acoperișul (+30 kg) și aerul condiționat de parcare (+30 kg). Globe Traveler are, pe lângă aer condiționat și copertină, un suport pentru biciclete Thule pentru trei biciclete (-17 kg), o bară de tractare (-20 kg) și o suspensie pneumatică VB (-3 kg). După luarea în considerare a greutății echipamentului și a combustibilului (adică dacă echipamentul ar fi identic), rezultatul cântăririi va fi după cum urmează

VW Grand California – 3.150 kg
Globe-Traveler Voyager XS – 3.150 kg
Camionetă Affinity Camper – 3 280 kg

Astfel, pentru șofer, pasageri, bagaje și frigider-ul plin, ar mai fi disponibili 350 kg pentru VW și Globe-Traveler și doar 220 kg pentru Affinity.

Notă: Cântărirea camperelor a fost realizată într-unul din magazinele de fier vechi din Cracovia. Conform declarației angajatului de serviciu, cântarul a fost verificat și calibrat cu câteva săptămâni mai devreme. În ziua cântăriri condițiile au fost favorabile. Nu a plouat și nu a bătut vântul. Camperele erau uscate. Eroarea de măsurare nu a fost probabil mai mare de 10 kg.

Rezumat
Grand California
Cele mai importante avantaje ale acestui motorhome sunt caracteristici excelente de conducere, echipamente standard extinse, inclusiv transmisie automată și o serie de sisteme de siguranță. În ce privește ceea ce le oferă șoferilor un motorhome și modul de conducere, vehiculul Volkswagen are un avantaj imens față de concurență.
Partea rezidențială este la fel de modernă și dotată cu o serie de soluții utile și avansate. Sistemul electric, în special, este bine gândit, proiectat și implementat. Paturile sunt surprinzător de mari și confortabile. Pe de altă parte, estetica interiorului și calitatea scăzută a materialelor utilizate sunt greu de acceptat pentru mulți oameni.
Globe-Traveler Voyager XS
În ceea ce privește calitatea materialelor utilizate, estetica și designul interior, Globe-Traveler a atins cel mai înalt nivel. Pachetul de design Ergo Design nu este ieftin, dar datorită acestuia, vă puteți simți super confortabil în interior. Spre deosebire de acestea, tehnologia din acest camper van și, în special, sistemul electric, necesită o actualizare urgentă.
Affinity Camper Van
Acest camper van, în ceea ce privește estetica interioară, calitatea materialelor utilizate și progresul tehnic, sunt de top. Sistemul electric este modern, deși mai puțin avansat decât cel din Grand California. Spațiu din interior este cel mai generos în această clasă.
Cu toate acestea este un camper van contradictoriu. Pe de o parte, bancheta inovatoare pentru pasageri se transformă într-un pat supraetajat în câteva secunde și oferă locuri de dormit confortabile pe de altă parte și pentru adolescenți. Pe de altă parte, probabil ea este cea care, într-o mare măsură, este responsabilă pentru greutatea mare a acestui motorhome. Cu o capacitate de încărcare măsurată la nivelul de 220-250 kg, nu există nicio șansă ca o familie de 2 + 2 să poată călători legal în acest camper van. Această capacitate de încărcare este suficientă pentru două persoane, atâta timp cât bagajele sunt drămuite cu înțelepciune și nu iau biciclete grele în camper van. Dacă da, la ce servește această bancă inovatoare?

Întreaga comparație o puteți citi aici https://www.motorhome.pl/kamper-z-polski

Foto: www.motorhome.pl

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Clasificările autorulotelor, tipologii constructive și organizare

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857