19.05.2024

Autocolantele de avertizare la unghi mort sunt obligatorii din 1 ianuarie pe autorulotele peste 3,5 t

În Franța, de la 1 ianuarie, toate vehiculele peste 3,5 t, inclusiv autorulotele trebuie să aibe montate autocolante de avertizare care să le indice unghiurile moarte

Începând cu 1 ianuarie 2021, în Franța s-a adoptat decretul de lege prin care vehiculele care cântăresc mai mult de 3,5 t vor trebui să poarte semne pe părțile laterale și posterioare ale vehiculului care să indice unghiurile moarte. Acestea ajută pietonii, conducătorii de scutere sau bicicliștii care circulă în apropierea unui vehicul greu, să fie avertizați de unghiurile moarte ale vehiculului.

Imaginile oficiale sunt disponibile pe site-ul Siguranței Rutiere din Franța. Toate informațiile sunt disponibile pe site-ul www.securite-routière.gouv.fr

Fiecare autocolant trebuie să aibă dimensiunile: 25 cm înălțime și 17 cm lățime. Și autorulotele care depășesc 3,5 t se supun acestei reguli, vor trebui să aibe montate 3 autocolante – unul pe spate și câte unul pe fiecare lateral.

Unde trebuiesc amplasate autocolantele?

Această semnalizare trebuie să fie vizibilă în lateral și în spatele vehiculului în toate circumstanțele. În general, autocolantele trebuie să fie plasate între 0,90m și 1,50m de la sol, cu excepția cazurilor speciale. De asemenea, trebuie fixate în așa fel încât să nu obstrucționeze nici o altă semnalizare obligatorie, a inscripțiilor vehiculului, vizibilitatea diferitelor lumini și dispozitive de semnalizare, precum și a câmpului vizual al șoferului.

Care este sancțiunea în caz de nerespectare a acestei obligațiuni?

Dacă călătoriți cu o autorulotă de peste 3,5 t în Franța și nu aveți montate aceste autocolante, sunteți vinovați de o infracțiune de clasa a IV-a. Prin urmare, sunteți pasibil de o amendă fixă ​​de 135 EUR, care poate fi majorată.

Această reglementare se aplică tuturor vehiculelor grele care circulă pe șoselele franceze, inclusiv pentru vehiculele străine care tranzitează Franța. 

RVTravel.eu – membru fondator Asociația Română de Caravaning

84 de autorulote au fost returnate în Olanda din Maroc după mai multe luni

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857