22.07.2024

Knaus Tabbert anunță o cerere ridicată și continuă pentru vehiculele de agrement.

Cererea ridicată și continuă pentru vehiculele de agrement. Creșterea livrărilor cu 2 procente, până la 7.247 de unități. Cererea ridicată de rulote ușurează blocajele de livrare pentru șasiurile motorizate
■ Preluare de comenzi de aproximativ 6.000 de unități în primul trimestru al anului 2022.
■ Vânzările și producția totală afectate de blocajele de livrare pentru șasiurile motorizate, așa cum era de așteptat
■ Prognoza de creștere pentru anul 2022 a fost confirmată

Cu un volum de comenzi de aproximativ 6.000 de unități, Grupul Knaus Tabbert a înregistrat din nou o cerere ridicată și susținută pentru vehicule de agrement în primul trimestru al anului 2022. Carnetul de comenzi a rămas, de asemenea, la un nivel ridicat la 31 martie 2022, la 1,3 miliarde de euro sau aproximativ 31.000 de unități. Acest lucru subliniază din nou sentimentul pozitiv de bază de pe piață. Așa cum era de așteptat, în primul trimestru al anului 2022, livrările de șasiuri motorizate au fost semnificativ mai mici decât în anul precedent și au avut un impact negativ asupra producției. În segmentul de rulote, poziția puternică pe piață și cererea ridicată, flexibilitatea mare a rețelei de producție și modularitatea arhitecturii vehiculului au contribuit la atenuarea efectelor blocajelor de șasiuri. Ca urmare, livrările au crescut cu două procente, ajungând la 7.247 de unități în perioada de raportare.
În timp ce producția de rulote a crescut cu 45 la sută, producția de autorulote din gama superioară și de campervan-uri a scăzut cu 33 la sută și, respectiv, cu 50 la sută, în ciuda cererii puternice din cauza blocajelor de șasiu anticipate. Acest mix de produse modificat, cu un preț mediu semnificativ mai mic, se reflectă într-o scădere de la an la an a cifrelor cheie ale câștigurilor grupului Knaus Tabbert.

Așa cum era de așteptat, blocajele în aprovizionarea cu șasiuri motorizate în primul trimestru al anului 2022 au continuat să creeze un mod neproductiv de tip stop-and-go în fabricile noastre. Trebuie să ne adaptăm la acest lucru și în al doilea trimestru. În a doua jumătate a anului, vom intra din ce în ce mai mult în perioade cu ape mai calme cu strategia noastră de aprovizionare multiplă și vom crește treptat rata de producție. Continuăm să aderăm la strategia noastră de creștere. Caravaningul va continua să ofere oamenilor o perspectivă pozitivă de petrecere a timpului liber și în viitor și asta într-o gamă largă de scenarii economice și ecologice” explică Wolfgang Speck, CEO al Knaus Tabbert AG, dezvoltarea afacerii. „În prezent, acceptăm și faptul că profitabilitatea în aceste vremuri dificile în favoarea strategiei noastre de creștere, este mai puțin puternică pe termen scurt. Astfel, menținem în mod deliberat un excedent de personal calificat pentru a putea acționa rapid atunci când se așteaptă o normalizare a lanțului de aprovizionare.”
În general, grupul Knaus Tabbert a generat venituri de 222,3 milioane de euro în primele trei luni ale exercițiului financiar 2022, față de 238,9 milioane de euro în perioada similară a anului precedent. Acest lucru corespunde unei scăderi de 7,0 procente. Dintre acestea, 190,1 milioane de euro sunt atribuite segmentului premium (anul precedent: 203,8 milioane de euro) și alte 32,2 milioane de euro (anul precedent: 35,1 milioane de euro) sunt atribuite segmentului de lux.
Stocul de produse finite și de lucrări în curs de execuție (variația stocurilor) a scăzut cu 12,0 milioane de euro (anul precedent: + 9,7 milioane de euro), din cauza retușurilor intensive din primele trei luni ale anului 2022. Incluzând alte lucrări proprii capitalizate (1,0 milioane de euro) și alte venituri din exploatare (0,8 milioane de euro), performanța operațională totală a fost cu 15,3% mai mică, la 212,1 milioane de euro (anul precedent: 250,3 milioane de euro).

Costul materialelor a scăzut de la 174,7 milioane de euro în anul precedent la 144,2 milioane de euro în perioada de raportare, din cauza proporției mai mici de materiale utilizate pentru rulote.
În legătură cu extinderea planificată a capacităților, cheltuielile cu personalul au crescut cu 2,7%, ajungând la 34,1 milioane de euro în primele trei luni ale anului 2022 (anul precedent: 33,2 milioane de euro). În raport cu producția totală, raportul cheltuielilor cu personalul de 16,1% este cu 2,8 puncte procentuale peste nivelul din anul precedent (13,3%). Incluzând costurile pentru lucrătorii temporari de 5,0 milioane de euro (anul precedent: 3,6 milioane de euro), care au, de asemenea, o contribuție semnificativă la valoarea adăugată, rata costurilor cu personalul în primul trimestru din 2022 a fost de 18,4% (anul precedent: 14,7%).
În ansamblu, EBITDA ajustată pentru taxe speciale în primul trimestru din 2022 a fost de 16,2 milioane de euro (anul precedent: 28,1 milioane de euro). Marja EBITDA ajustată a scăzut de la 11,8 la sută în anul precedent la 7,3 la sută. Acest lucru corespunde, de asemenea, valorilor neajustate, deoarece în primul trimestru din 2022 nu au fost efectuate ajustări.
Investiții de creștere la un nivel ridicat
În anticiparea creșterii viitoare a vânzărilor și a producției, Grupul Knaus Tabbert și-a continuat fără încetare inițiativele de investiții la locațiile Jandelsbrunn, Schlüsselfeld și Nagyoroszi (Ungaria) în primul trimestru al anului 2022. La 21,8 milioane de euro, cheltuielile de capital au crescut în comparație cu anul precedent (5,1 milioane de euro), în conformitate cu strategia noastră de creștere.
Achiziția grupului de companii WVD Südcaravan a fost finalizată
La 3 ianuarie 2022, Knaus Tabbert AG a finalizat achiziția grupului de companii WVD Südcaravan (Freiburg), preluând astfel 100 % din acțiunile grupului de
societăți comerciale pentru vehicule de agrement. Grupul este un partener comercial al Knaus Tabbert de mulți ani și este unul dintre principalii furnizori de vehicule de agrement din sudul Germaniei. Pe lângă vânzarea și închirierea de vehicule de agrement, aceștia oferă, de asemenea, portofoliul complet de servicii. Achiziția grupului de companii WVD a fost făcută pentru a completa rețeaua proprie de dealeri a grupului într-o regiune de vânzări de importanță strategică din Germania.
Prognoza de creștere pentru anul 2022
În contextul evoluțiilor înregistrate până în prezent în actualul exercițiu financiar 2022, Knaus Tabbert își menține previziunile pentru anul 2022, așa cum au fost comunicate în raportul anual din 30 martie 2022.
Pe baza portofoliului de comenzi de 1,3 miliarde de euro și a efectelor pozitive preconizate ale strategiei de achiziție modificate pentru șasiuri, Consiliul de administrație anticipează o creștere semnificativă a veniturilor înainte de efectele creșterii prețurilor. Creșterile de preț față de dealerii grupului Knaus Tabbert sunt planificate într-un interval de șase până la opt procente în anul financiar 2022 și vor susține suplimentar creșterea. Rentabilitatea, exprimată prin EBITDA ajustat și marja EBITDA ajustată, se va îmbunătăți moderat, în conformitate cu creșterea țintită a veniturilor și cu economiile de scară rezultate. La aceasta se adaugă extinderea cu succes a bazei de furnizori pentru șasiuri motorizate. Pe lângă FIAT și MAN, începând din acest an pot fi oferite clienților și vehicule de bază de la Mercedes, care contribuie la ameliorarea problemei lanțului de aprovizionare.
Această prognoză se bazează pe ipoteza că situația aprovizionării se va îmbunătăți semnificativ în a doua jumătate a anului, în special în ceea ce privește șasiurile motorizate. Condițiile economice globale și cele specifice industriei, în special în ceea ce privește evoluția ulterioară a pandemiei Corona și o extindere a conflictului din Ucraina, nu ar trebui să se deterioreze semnificativ.

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Cu autorulota de Paște la Zăbala, Covasna – partea I

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857