16.04.2024

Călătoria în Europa cu motorhome, fără surprize

Pentru a călători în Europa cu motorhome, fără surprize, puteți citi mai jos câteva sfaturi.

Pentru că sunt tot mai mulți români care închiriază autorulote și pleacă în vacanță în Europa, aici sunt câteva sfaturi ce trebuie avute în vedere la plecarea peste hotare cu aurorulota, rulota sau campervanul.

Fiecare țară, fie că face parte sau nu din UE, are propriile legi și reguli, de aceea, când planificați în ce țară vreți să mergeți, este bine să consultați legile din țara respectivă, sau găsiți informații pe site-ul MAE.

De exemplu, în Franța limita de viteză pe drumurile secundare a fost redusă de anul trecut la 80 km/h, (vezi articolul de anul trecut aici), în timp ce Germania este mai permisivă – se poate conduce cu 100 km/h. Și să nu credeți cumva că dacă ați depășit viteza și vă prinde radarul pe șoselele din Europa, veți scăpa. Dispozitivele de depistare a radarelor nu vă pot scăpa de amendă, ba chiar în unele țări sunt interzise. De exemplu, utilizarea detectorului de radar în Grecia vă poate lăsa fără permis dar și fără mașină pentru două luni plus o amendă de 2000 € iar în Spania, de 6000 €.

În Germania sunt aproape 100 de localități în care nu se poate circula cu camperul sau mașina dacă nu aveți un sticker emis de autorități care să ateste gradul de poluare al autorulotei sau autoturismului. Amenda pentru lipsa acestui sticker în aceste localități este de 80 €. Cu alte cuvinte, camperele vechi, cu norme de poluare ridicate nu vor putea intra în respectivele localități.

„În Franța, șoferii care nu au aparat etilotest în mașină, sunt pasibili de o amendă de 11 €.

Dacă vreți să conduceți autorulota altcuiva în Turcia, trebuie să aveți neaparat o procură notarială tradusă în turcă. Atenție, dacă intrați în Turcia cu o mașină sau un camper, trebuie să ieșiți musai cu ea, altfel se presupune că este folosită în vederea unui atentat terorist.” (sursa: Știrile ProTV)

Este foarte important unde parcați autorulota sau rulota prin Europa. Sunt multe cazuri de spargeri și furturi. Mădălina și Mihai povestesc aici despre pățania lor din Barcelona unde au fost jefuiți în ziua mare la marginea Barcelonei. Au rămas fără acte și bani în plină vacanță cu rulota. Așa că sfaturile lor sunt bune de urmat.

Pe langă aceste aspecte, dacă credeți că fugiți de căldura mare din România, aveți grijă că în  toată Europa este caniculă în această perioadă.

Marile orașe de pe întregul continent vor suferi cel mai mult din cauza solurilor betonate, a blocurilor care sufocă orașele, a activității umane, a noxelor și a lipsei vegetației.

Așadar aveți grijă unde mergeți în vacanțe cu autorulotele închiriate sau proprii!

Și desigur, nu uitați să verificați valabilitatea actelor: buletine de identitate, asigurări, pașapoarte, actele mașinii etc.

foto: Marian Mocanu – fotografie de produs
foto: Marian Mocanu – fotografie de produs
foto: Marian Mocanu – fotografie de produs
foto: Marian Mocanu – fotografie de produs

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Atenție – Franța reduce viteza legala la 80 km/ora

 

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857