Overlanding-ul este alternativă perfectă de vacanță dacă ai o mașină 4X4 echipată cu căteva dotări de offroad și mai ales dacă pandemia ți-a stricat concediul în Grecia. Lasă Grecia, stai să vezi ce frumoasă e România! Asta au spus și cele 8 echipaje care s-au alăturat proiectului Transcarpatica 2020, pus la cale de Călăuza Offroad la începutul lunii august.
Anul trecut vă povesteam de Transcarpatica 2019. În perioada 6-9 august a avut poc prima ediție Transcarpatica din acest an. Traseul este unul transcarpatic, așa cum îi spune și denumirea, fiind proiectat de-a lungul și de-a latul Carpaților Meridionali, pe 4 drumuri care străpung munții pe văi sau îi traversează pe coame: Transfăgărășan, Transalpina, Transcindrel și Strategica.
Ca orice minune, experiența ”transcarpatică” a durat 3 zile, cea de-a patra zi fiind destinată întoarcerii în tihnă către casă, ca să fie timp de decantat frumusețile admirate și oamenii faini întâlniți. Aventura presupune un confort minim: campare la cort și mese în condiții de camping.
Ziua 1 – Vârful Ștubeua
Transcarpatica 2020 a adunat în prima tură (anul acesta se organizează 2 ediții consecutive) 8 echipaje alese pe sprânceană din București, Cluj, Timișoara și Târgu Mureș. O gașcă pe cinste care s-a bucurat din plin de locuri și de oameni!
Dificultatea traseului a fost graduală: în prima zi nivelul a fost ușor, de acomodare; în cea de-a doua zi deja s-a trecut la lucruri mai serioase, iar în cea de-a treia zi echipajele au pus în practică ce-au exersat în primele două zile. Indiferent de zi, traseul a avut o lungime de până în 200 de kilometri împletind porțiuni de astfalt cu porțiuni generoase de offroad.
Locul de întâlnire a fost parcarea Motel Castel 2000, din sensul giratoriu de la Cârțișoara, la ora 9.00, de unde s-a pornit pe Transfăgărășan spre Bâlea. După vreo 60 de kilometri, ne-am abătut de la asfalt și am pornit urcarea spre Vârful Ștubeaua, unde am făcut popas pentru prânz, în “sufrageria” cu panoramă spre Făgărași și spre Cozia.
Am înnoptat pe malul Oltului, unde ne-am împrietenit mai bine, în jurul mesei, la un pahar cu vin și unul cu povești.
Ziua 2 – Strategica
Spectacolul celei de-a doua zile a fost dat de splendoarea peisajelor de pe drumul strategic, unde am avut noroc de vreme senină. Pauza de masă ne-a găsit pe muntele Fratoșteanu, într-o altă “sufragerie” cu vedere panoramică.
Tabăra pentru a doua și a treia seară a fost la Căpâlna, sus în muchie. Ne-am adunat în jurul mesei și al focului la o cină îndestulătoare și mai ales la discuții pe marginea experienței.
Ziua 3 – Transcindrel, popas pe Piatra Albă
Până la Jina, traseul urmează drumul de transhumanță, un drum care ne arată de o parte și de alta mărginimea Sibiului și mărginimea Văii Frumoasei. După un popas la Barajul de la Gura Râului, am pornit către Păltiniș, pe drumul haiducesc, către Valea Frumoasei, pe Transcindrel.
Aventura a fost urcarea pe Piatra Albă (2178 m), de unde am admirat Lacul Vidra, de pe celălalt versant.
Vremea a ținut cu noi, așa că peisajul a fost incredibil, iar coborârea spre Transalpina ne-a încântat ochii și mintea. Seara a fost una de pomină, în grădina de la Căpâlna cu gulaș la ceaun și veselie.
Cam aceasta a fost istoria primei ediții Trancarpatica 2020. Mâine, 13 august, începe tura a doua Transcarpatica. Așteptăm cu interes relatările și fotografiile și din tura a doua.
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania
CMT – impresii după primul târg important de autorulote din 2020